Potredsjednik Vuković u posjeti kompaniji KISMET

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković posjetio je danas kompaniju KISMET d.o.o. Doboj. Posjeta je uslijedila nakon nedavno održnog sajma odjeće Munich Apparel Source u Minhenu, a na poziv direktora kompanije Karić Alena. Podsjećanja radi, sajam Munich Apparel Source je sajam odjeće koji povezuje najznačajnije evropske brendove i maloprodajne lance iz tekstilne industrije sa pouzdanim proizvođačima modne konfekcije . Ove godine je u organizaciji Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i drugim partnerima po prvi put organizovan zajednički nastup bosanskohercegovačkih kompanija na navedenom sajmu.

Nakon obilaska kompanije potpredsjednik Vuković i direktor Karić održali su sastanak tokom kog je razgovarano o budućim planovima kompanije kao i aktuelnim problemima sa kojima se kompanija susreće u svom svakodnevnom poslovanju. Jedan od njih svakako je problem preferencijalne liste za uvoz materijala. Potpredsjednik Vuković je istakao da je jedan od osnovnih ciljeva i zadataka Vanjskotrgovinske komore kvalitetna promocija bh. kompanija, njihovih roba i usluga, te pružanje pomoći i podrške u rješavanju problema sa kojima se kompanije suočavaju. Istakao je da će Komora nastojati još intenzivnije djelovati na institucije vlasti apelujući da se domaćim kompanijama omogući lakše poslovanje i jačanje konkurentnosti. Prema njegovim rječima, Bosna i Hercegovina treba biti ponosna na svoje privrednike koji svojim vrijednim radom i kvalitetnim proizvodima doprinose poboljšanju imidža zemlje ne samo u regionu i Evropi već i širom svijeta.

Direktor Karić se zahvalio potpredsjedniku na upriličenoj posjeti i izrazio nadu da je današnja posjeta dokaz opredjeljenosti Komore za jačanjem međusobne saradnje sa privrednicima. Osvrnuvši se na nedavno održan sajam direktor je rekao da je zahvaljujući zajedničkom nastupu kompanija KISMET imala prliliku po prvi put se predstaviti se pravi način. Kako je istakao, iako skroman, nastup na sajmu je u potpunosti ispunio njihova očekivanja, te je ostvaren značajan broj kontakata. Direktor Karić je još još jednom istakao da je više nego zadovoljan i da se nada da će naredni sajam biti još uspješniji. U narednom periodu se očekuje i realizacija konkretnih poslovnih projekata.

Inače kompanija “Kismet” osnovana je 1994. godine, a sve je počelo kao porodični biznis koji se specijalizovao za proizvodnju radne odeće i zaštitne odeće. 1997. godine započinje se sa proizvodnjom modnih predmeta koji su uključivali dječje blazare, casual blazare i pantalone za firmu “New Gol” u Nemačkoj. Zbog kontinuiranog rasta i razvoja, kao i tehnološkog napretka i povećanja radne snage, rezultiralo je i formiranje partnerstva između “Kismeta” i “Vogl-Konfektion GmbH”, poznate pod nazivom “Vokal Productions”, koje su se specijalizovale za proizvodnju skijaške odeće. Da bi zadovoljio potrebe i potražnju tekstilne industrije u Bosni i Hercegovini, kao i potrebe klijenata, “Kismet” ide korak dalje i u 2012. godini formira centar za tekstilnu tehnologiju TTC koji se specijalizuje za prilagođavanje upotrebom moderne Gerber CAD / CAM tehnologije. Današnje poslovanje može se opisati kao grupa preduzeća u vlasništvu i proizvodnji sa 280 radnika. Osoblje i menadžment grupe se prilagođavaju potrebama pojedinih kompanija u “Kismet grupi”. Kompanija se bavi loan poslovima i svoju robu uglavnom plasira na tržište Evropske unije, većinom u Italiju