Potpredsjednik Vuković u posjeti kompanijama FEAL i TT Kablovi Široki Brijeg

 

 

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković sa saradnicima posjetio je danas kompanije FEAL i TT Kablovi Široki Brijeg i tom prilikom sa rukovodstvom razgovarao o aktuelnim temama od značaja za unapređenje poslovanja kao i budućim planovima kompanija.

Rukovodstvo FEAL-a i TT Kablova izrazilo je zahvalnost potpredsjedniku Vukoviću na posjeti, te iskoristilo priliku pohvaliti rad i zalaganje Komore kada je riječ o zaštiti interesa i zastupanju bosanskohercegovačkih kompanija pred institucijama vlasti. Brojne inicijative koje Komora gotovo svakodnevno dostavlja relevantnim institucijama s ciljem brzog i adekvatnog rješavanja barijera sa kojima su kompanije suočene u svom poslovanju, između ostalog i komorske aktivnosti koje se tiču donošenja Odluke o suspenziji i smanjenju carinskih stopa za uvoz određenih roba, kao i propisa spoljnotrgovinskog prometa, direktno doprinose unapređenju rada i razvoja velikog broja kompanija u Bosni Hercegovini, a samim tim i jačanju njihove konkurentnosti. Pružena je podrška Asocijaciji metalne industrije VTK/STK BiH.

Inače, kompanija FEAL d.o.o. iz Širokog Brijega prisutno je na tržištu više od 35 godina, te ima dugu tradiciju u preradi aluminija. Osnovano je 1976. godine, a od 2000. godine je u potpunosti u privatnom vlasništvu. Proizvodi koji se nude tržištu su razne vrste aluminijskih konstrukcija koje se koriste u građevinarstvu i industriji. Razvoj kompanije baziran je isključivo na stvaranju vlastitog stručnog tima koji prati svjetske trendove u projektovanju i nudi kompletne serije za proizvodnju aluminijskih sistema. FEAL Grupa trenutno zapošljava 620 osoba.

Vodeći proizvođač kablova u BiH TT Kablovi Široki Brijeg, koji je sa proizvodnjom kablova počeo u ljeto 2008. godine, sada izvozi kablove u više od 50 različitih zemalja. Već posle 10 godina poslovanja kompanija ostvaruje odlične rezultate. Ovakvom uspjehu svakako su doprinjeli upotreba najsavremenije tehnologije vodećih evropskih proizvođača kablovskih mašina, kombinacija mladih i motivisanih ljudi i iskusnih inženjera, kao i jasna vizija i strategija menadžmenta i vlasnika