Podrška malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH i Eda – Agencija za razvoj preduzeća, uz programsku saradnju sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i UNDP BiH, uz podršku Ambasade Švedske u Sarajevu kroz projekat „Napredna implementacija Akta o malom biznisu u BiH2EU – #SBAuBiH2EU“, organizovala je petu godišnju konferenciju o podršci malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini. Na konferenciji su predstavljeni raspoloživi i planirani instrumenti podrške domaćih institucija i međunarodnih organizacija koji mogu da doprinesu stvaranju otpornosti izvozno orijentisanih MSP-a na iznenadne vanjske udare.

U uvodnom obraćanju, predsjednik VTK/STK BiH Zdravko Marinković je rekao da mala i srednja preduzeća čine 99,7 odsto ukupne privrede BiH, te ukazao na značajne poteškoće s kojim se privreda suočava posljednjih nekoliko godina, od pandemije pa do energetske krize. Jedan od segmenata gdje potrebno ojačati podršku je i internacionalizacija bh. poduzeća. Marinković je istakao da je VTK/STK BiH već zakoračila u ove procese i dala znatan doprinos kada je riječ o uvezivanju kompanija posredstvom internet platformi i baza podataka, podizanjem poslovnih vještina u MSP, kreiranjem i vlastitih instrumenata podrške koje im omogućavaju istraživanje i kvalitetniji pristup tržištima.

Na konferenciji je učestvovalo 50 predstavnika institucija i kompanija, kojima je predstavljen niz instrumenata finansijske podrške i tehničke pomoći od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, VTK/STK BiH, GIZ-a (projekti EU4DigitalSME, EU4BusinessRecovery i GreenRecovery), UNDP-a, te Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, Agencije za razvoj preduzeća Eda i Centra za održivu energetsku tranziciju ReSeT (projekti C2C, SBA u BiH2EU, ETI4BiH, podržani od strane Švedske).

U toku panel rasprave i diskusije naznačeno je nekoliko neophodnih područja intervencija i podrške:
• osnovne mjere za povećanje konkurentnosti (rasterećenje privrede, zadržavanje radne snage, zaštita domaće sirovine, jačanje infrastrukture kvaliteta, izgradnja domaćih brendova)
• mjere nadogradnje, odnosno projekti budućnosti koja je već počela (automatizacija procesa i digitalizacija, energetska tranzicija i postepeni prelaz na zelenu ekonomiju, upravljačka znanja i vještine, inovacije proizvoda i procesa).

Preporučeno je da paralelno i ubrzano teče skraćivanje procedura i digitalna transformacija javnog sektora, a da se pri dodjeli grantova kroz međunarodne projekte pojednostave zahtjevi za proces apliciranja i potrebnu dokumentaciju, a produži vrijeme za implementaciju odobrenih projekata.

Takođe, istaknuto je da su kompanije već pokazale fleksibilnost i agilnost ali da to isto moraju učiniti i nadležne institucije u BiH jer prilagođavanje novim uslovima poslovanja, zahtjeva i prilgođavanje institucija u smislu instrumenata podrške.

Izvozno orijentisana mala i srednja poduzeća, kako je kazano, predstavljaju motor razvoja domaće ekonomije i zato podrška oporavku i jačanju konkurentnosti izvozno orijentisanih preduzeća treba da bude prvi prioritet svih u lancu pružanja podrške.

Share This