Potredsjednik Vanjsktrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bsne I Hercegovine Ahmet Egrlić, prisustvovao je u Beču, ceremoniji potpisvanja Memoranduma o razumijevanju između Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, Ministarstva za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije i Federalne privredne komore Austrije.

Potpredsjednik Egrlić je član Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, čiji je Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora jedan od utemeljivača. Potpisnici Memoranduma su u ime Ministarstva ministarka Karin Kneissl, u ime Komore Austrije njen predsjednik Harald Mahrer, a u ime KIF-a, Marko Čadež koji je u mandatu predsjedavajućeg ovom asocijacijom.

Kao prvi korak, koji proističe iz ovog Memoranduma jesu aktivnosti na projektu:

• kreiranja usluga za mala i srednja preduzeća u oblasti digitalizacije u cilju rješavanja njihovih primarnih potreba u procesu digitalne transformacije,
• izrada obrazovnih i programa praktične obuke na osnovu potražnje na tržištu rada kako bi se odgovorilo njegovim potrebama, te kroz to potrebama i privatnog sektora u zemljama Zapadnog Balkana, a sve u cilju poboljšanja mogućnosti zapošljavanja.

Višegodišnji projekat, koji će se realizovati uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije i ekspertsku pomoć Privredne komore Austrije, počeće do sredine godine i kako je planirano trajaće do 2024. Godine. S tim u vezi usaglašeno je da KIF ZB6 uspostavi potrebnu upravljačku strukturu kako bi se obezbijedilo ostvarivanje partnerstva, Komora Austrije pruži znanje i stručnost kroz svoje institucionalne kapacitete i svoju mrežu, dok će Austrijska razvojna agencija pružiti svoju stručnost i dati finansijski doprinos ostvarivanju partnerstva.

Podsjetimo, Federalno ministarstvo za Evropu, integracije i vanjske poslove Austrije je zaduženo za strateško usklađivanje Austrijske razvojne saradnje, a Austrijska agencija za razvoj (ADA) je njena operativna jedinica. Zajedno sa partnerskim zemljama, javnim institucijama, organizacijama civilnog društva i preduzećima, Federalno ministarstvo i ADA nastoje da obezbijede održivi razvoj za dobrobit svih, između ostalog i u Jugoistočnoj i istočnoj Evropi. ADA finansira projekte i programe trenutno sa ukupno 500 miliona eura.

Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori BiH povjereno je koordiniranje ovim projektom, u dijelu koji se odnosi na digitalizaciju.

Povodom potpisivanja Memoranduma, potpredsjednik Egrlić je izrazio zahvalnost WKO i ADA na prepoznatom značaju i ponuđenoj saradnji da se kroz predstojeće projekte Region Zapadnog Balkana unaprijedi sa aspekta ekonomskog razvoja i promocije investicionih potencijala.

Bosna i Hercegovina i Austrija imaju tradicionalno dobru i uspješnu saradnju o čemu svejedoče pozitivni trendovi rasta vanjskotrgovinske razmjene, te je jedna od rijetkih zemalja sa kojima BiH ostvaruje suficit. Pored toga Austrija je do 2017. godine na bh. tržište investirala ukupno 1,894 milijardi konvertibilnih maraka ili 22,85 posto ukupnih ulaganja i po tome je drugi najveći strani ulagač u BiH. Upravo to dugogodišnje iskustvo predstavlja garant da će i upravo potpisani Memorandum i buduća saradnja polučiti dobre rezultate.

Federalna privredna komora Austrije, kao i uvijek do sada iskazuje visok nivo posvećenosti međukomorskoj saradanji i spremna je da prenosom znanja i iskustva pomogne jačanje komora kroz unapređivanje i širenje dijapazona usluga koje one nude svojim članicama.