Panel stručnjaka: Integrirani koncept povezanosti za CEI regiju

 

 

Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i prometa Republike Bugarske, nevladinih organizacija i prijevozničkih kompanija okupili su u Briselu kako bi sudjelovali na panelu stručnjaka „Integrirani koncept povezanosti za regiju CEI“.

Ovom događaju, koji je organiziran pod bugarskim predsjedanjem CEI-jem, prisustvovali su g. Stanislav Todorov, nacionalni koordinator CEI-ja i predsjednik Odbora nacionalnih koordinatora CEI-ja, Ministarstvo vanjskih poslova i prometa Republike Bugarske, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, zamjenica direktora Sekretarijata CEFTA-e, predstavnici komora, carina, graničnih policija i resornih ministarstava.

Na panelu su prezentirane konkretne aktivnosti i projekti kojima je cilj olakšavanje transporta i bolja povezanost mora i zaleđa na Zapadnom Balkanu, te između zemalja Zapadnog balkana i Europske unije. Predstavnica Vanjskotrgovinske komore BiH, gđa. Kristina Čosić, dala je poseban osvrt na transportne i trgovinske barijere, odnosno infrastrukturu, granične službe i propise. Također, za Bosnu i Hercegovinu je naglašen problem sa nedovoljnim brojem BIP-ova (Border Inspection Points) sa Republikom Hrvatskom, kao i nepoznanicama koje se odnose na ulazak Hrvatske u Schengen zonu od 1. 1. 2023. godine.

 

Share This