Održana sjednica Odbora Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i voda BiH

 

 

Sjednica Odbora Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i voda Bosne i Hercegovine, treća po redu, održana je 23.09.2020. godine u prostorijama Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Članovi Odbora Grupacije, predstavnici najrespektabilnijih kompanija ovog sektora u BiH, raspravljali su o ostvarenim izvoznim i uvoznim rezultatima poslovanja, te poteškoćama u proizvodnji i izvozu naročito u periodu pandemije COVID-19.

Na sastanku je predstavljena analiza spoljnotrgovinske razmjene bezalkoholnih pića i voda u razdoblju I- VI mjeseci 2020/2019. godine. Ukupan obim razmjene bezalkoholnih pića i voda u posmatranom periodu, kako je istaknuto na sastanku, iznosio je 96,5 miliona KM, od čega na izvoz otpada 23,4 miliona KM, a na uvoz 73,1 milion KM. U prvih 6 mjeseci 2020. godine, prema analizi podataka, izvoz je smanjen za 2,5 miliona KM (-10%) u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz smanjen za 17,5 miliona KM (-19,3%), te je konstatovano da je došlo do pada potrošnje ovih proizvoda generalno.

Iako u padu, idalje vodeći izvozni i uvozni proizvod iz ove grupe proizvoda su vode, uključujući mineralne i gazirane sa dodatim šećerima i drugim sredstvima za zaslađivanje i aromatizaciju. Izvoz samo ove grupe proizvoda je u padu za neka 2,3 miliona KM (-10%), dok je uvoz smanjen za 14 miliona KM (-19,7%).

Na sastanku se diskutovalo o svim inicijativama za unapređenje poslovanja, a koje je Spoljnotrgovinka komora BiH upučivala nadležnim institucijama.

Članovi Odbora Grupacije razgovarali su i o planu aktivnosti za naredni period, te o daljem djelovanju prema organima vlasti s ciljem razmjene informacija i iznalaženja pozitivnih rješenja za pomoć privredi.

Share This