Održane radionice u Sarajevu i Mostaru na temu „Usluge i trgovina uslugama“

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i EU4Trade projekat su održali radionicu „Usluge i trgovina uslugama“ 13.07.2022. godine u prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u Sarajevu, te 19.07.2022. godine u hotelu Mostar, u Mostaru.

Na radionici su obrađene teme o ulozi usluga u ekonomskom razvoju, trgovini uslugama i međunarodnoj regulativi u okviru WTO, CEFTA 2006 i EU Acquis.
Također, teme su bile: nove mogućnosti za pristup tržištu za bh. uslužne kompanije, ograničenja za izvoz bh. usluga, te promocija izvoza za uslužne kompanije i usluge VTK/STK BiH.

Uvodna obraćanja na radionicama su imali Zlatan Vujanović, ministar trgovine Vlade F BiH, te Elma Kovačević-Bajtal, direktorica Instituta za edukaciju VTK/STK BiH.

Predavači na radionici su bili prof.dr. Snježana Brkić, Andras Lakatoš (EU4Trade), Zada Muminović ispred Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Amir Hujić ispred VTK BiH, te bh. privrednici Tadej Mateljan (COMP 2000), Sead Krupalija (BH PASSPORT), Saudin Parić CENTROTRANS), Goran Lovrić (AVACOM), Mili Bijavica (FORTUNA TOURS) i Dragan Marić (EUROPART).
Predstavnici institucija Bosne i Hecegovine su prezentirali trenutno stanje, zakonske okvire te prijedloge za poboljšanje stanja u ovim oblastima.

Privrednici iz oblasti transporta, turizma i IT sektora su skrenuli pažnju na probleme na koje nailaze u svom svakodnevnom radu, te su predložili nekoliko konkretnih inicijativa koje će uputiti preko privrednih komora i resornih ministarstava Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje.

Radionicama su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava, privrednih komora, privrednici, te organizacije civilnog društva.

Usluge općenito, a trgovina uslugama posebno, imaju sve značajniju ulogu u osiguravanju ekonomskog rasta i održivog ekonomskog razvoja, kroz stvaranje mogućnosti za veće dohotke, produktivnost, zapošljavanje, investicije i trgovinu. Trgovina uslugama postala je najdinamičniji segment međunarodne trgovine koji raste brže nego trgovina robom, ubrzano mijenjajući ustaljene globalne trgovinske obrasce.

U Bosni i Hercegovini uslužni sektor je najveći sektor ekonomije koji stvara preko 65% dodate vrijednosti, zapošljava oko 50% radne snage, privlači 65% stranih direktnih investicija i stvara suficit u vanjskoj trgovini. Međutim, maksimiziranje pozitivnog doprinosa usluga zahtijeva adekvatne propise i politike, te jake institucije sposobne da stvore povoljno okruženje za razvoj sektora usluga i trgovinu uslugama. Zaključci sa ovih radionica će biti proslijeđeni Vijeću ministara BiH.

Na pripremi i realizaciji radionica u Sarajevu i Mostaru učestvovali su Jelana Jovanović ispred projketa EU4Trade, Asim Kraković, stručni saradnik Instituta za edukaciju VTK/STK BiH, te uposlenici Ureda VTK/STK BiH u Mostaru.