Održana konferencija “Osnažene žene za snažne zajednice”

 

 

Povodom Svjetskog dana poduzetnica koji se obilježava 19. novembra, u Kiseljaku je održana konferencija “Osnažene žene za snažne zajednice”, u organizaciji Udruženja poslovnih žena.

U sklopu iste, održana su tri panela sa oko 50-ak učesnika, na kojima su predstavnici viših razina vlasti, ali i lokalne samouprave pokušali odgovoriti na pitanja s kojima se članice Udruženja svakodnevno suočavaju, te ponuditi određena rješenja i zaključke.

Uvodnim govorom, Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH, naglasila je dio problema koji se godinama ne rješavaju, s naglaskom da je veliki broj ženskih biznisa zapravo veliki broj mikro biznisa u svim bh gradovima, i to najviše u proizvodnji hrane i uslužnoj djelatnosti, što je godinama nepromijenjena situacija. Naglasila je i period pandemije, kada su žene bile na udarnoj liniji, bez razumijevanja prema njima – korona zakoni nisu imali senzibilitet za poduzetnice. “Danas ne želimo da se žalimo, niti kritikujemo, ali želimo da pokušamo da zajedno dođemo do nekih odgovora i rješenja povodom buduće realizacije jednakih uslova, prava, obaveza i prilika kako za muškarce, tako i za žene” – naglasila je.

Dr. sc. Vjekoslav Vuković, dopredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, rekao je kako su žene bitne za zajednicu, te istakao da od 746 kompanija, 114 vode žene. Naveo je i kako u BiH oko 43,6% žena radi na neodređeno, što je manje od 50%, što predstavlja loš podatak i činjenicu koju treba mijenjati. “Samo 1,2 % žena su na odgovornim mjestima vezanim za zakone. Treba raditi i na povećanju broja i balansu između žena i muškaraca, kazao je Vuković i predložio aktivniju suradnju Udruženja i Vanjskotrgovinske komore jer, dodao je, zdravom komunikacijom se može ići prema rješenjima problema.

Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Općine Kiseljak, uputio je riječi podrške, te istaknuo činjenicu kako svaki sustav zapravo ovisi o malim poduzetništvima koji najviše pripadaju upravo ženama, a kojih, kako je rekao najviše ima u ekonomiji Kiseljaka. Smatra da ne treba dijeliti poslove na lakše i teže, niti poduzetništvo na žensko ili muško, već težiti prema jednakim pravima i obavezama.

Govor je održala i Christine Toudic, ambasadorica Francuske u BiH, koja je ove teme smatrala jako bliskim. “Uveliko je vrijeme za izmijene i svi jednostavno moramo maksimalno podržati žensko poduzetništvo. Nije tajna da velike kompanije koje vode žene imaju bolje prihode. U BiH je zaista slab postotak poduzetnica. Tačno je da sve žene ne žele biti poduzetnice, ali one koje žele ne smiju biti sputavane u toj namjeri.

[wds id=”63”]

Share This