Održan sastanak VTK/STK BiH s predstavnicima Federalnog agromediteranskog zavoda i Hercegovačke udruge uljara i maslinara

 

 

U četvrtak, 03.03.2022.godine dopredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr. sc. Vjekoslav Vuković, zajedno s Darkom Peharom iz Ureda VTK BiH u Mostaru, održao je sastanak s g. Markom Ivankovićem, ravnateljem Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ) Mostar, te predstavnicima Hercegovačke udruge uljara i maslinara.

Tom prilikom je predloženo održavanje stručnog skupa na temu maslinarstva u sklopu “Sajma gospodarstva 2022.” u Mostaru, gdje bi istaknuti stručnjaci iz Republike Hrvatske našim uljarima i maslinarima približili nove tehnologije i znanja. Teme koje su predložene za okrugli stol “Aktualni trenutak uljarstva i maslinarstva u Bosni i Hercegovini” su sljedeće:

1.  Presjek stanja uljarstva i maslinarstva u BiH,
2.  Stanje i mogućnosti uljarstva i maslinarstva Republike Hrvatske: brendiranje ekstra djevičanskih maslinovih ulja“,
3.  Predstavljanje projekta „Izotopi maslinarskih proizvoda”,
4. „Patvorine maslinovog ulja”.

Maslinova ulja iz Hercegovine dostigla su zavidnu razinu kvalitete što potvrđuju ocjene na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Stabla masline trenutno se prostiru na površini od 350 hektara, a cilj je, kroz promociju maslinovog ulja kao namirnice s najboljim nutritivnim vrijednostima, u narednih 10 godina uspjeti doći do 1.000 hektara.

Share This