Danas je u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održana 3. sjednica Odbora Grupacije turizma i ugostiteljstva. Na sastanku je pored redovnih tema razgovarano o organizaciji manifestacije „Dani turizma u BiH“, koja bi se trebala održati u svibnju u Neumu u Hotelu Sunce. No, najviše se raspravljalo o situaciji oko koronavirusa.

Članovi Odbora su istaknuli kako se turistički djelatnici susreću s velikim problemima. Na turizam se stavlja naglasak, kako je kazano na sastanku, iako to nije jedina gospodarska grana, sve su jednako važne i relevantne sa svojim doprinosima. Međutim turizam ima jednu dodatnu osjetljivost na globalne poremećaje.  Poznato je da su jako bitna tržišta za ovu granu gospodarstva Kina, Južna Koreja, Japan, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Hrvatska, a danas smo u situaciji kada dolazi do velikog broja otkazivanja dolazaka turista iz navedenih zemalja.  Za sada, jedino nije primijećeno otkazivanje aranžmana iz zemalja Bliskog istoka.

Predstavnici hotela ukazuju na mogućnost da bi moglo doći i do otkazivanja planiranih naučnih skupova i međunarodnih konferencija radi nedolaska velikog broja sudionika ili izlagača što bi se opet jako loše odrazilo na poslovanje.

Na sastanku je istaknuto kako je pozitivno što se sve ovo događa početkom godine, kada se sezona još nije krenula u punom kapacitetu.

Nadamo se da će ta problematika u nekom skorom roku splasnuti te da će se od travnja, kada zapravo i počinje turistička sezona, što nije ni tako blizu, ali ni daleko, stvari poboljšati.

Radi svega navedenog, članovi Odbora Grupacije turizma i ugostiteljstva upozoravaju da, ako ova situacija oko korona virusa ne splasne u narednom periodu, turistička sezona će biti pred kolapsom.

Istaknuli su kako svi trebaju biti svjesni i činiti sve što je moguće da se eventualni negativni efekti na turizam što više umanje u slučaju nastavka krize u vezi koronavirusa.