Održan Okrugli sto pod nazivom „Reperkusije uvoznih cijena na pivarsku industriju BiH, sa zaključcima i preporukama mogućih mjera“

 

 

Danas je u VTK/STK BiH održan okrugli sto pod nazivom „Reperkusije uvoznih cijena na pivarsku industriju BiH, sa zaključcima i preporukama mogućih mjera“, u organizaciji VTK BiH i Grupacije proizvođača piva u BiH koja godinama djeluje u Komori, kao još jedan od mnogih sastanaka na kome se široj javnosti i nadležnim institucijama ukazalo na stanje bh. pivarske industrije posljednjih godina. Na pomenutom događaju predstavljena je stručna analiza pod istim nazivom, čiji sadržaj oslikava stanje prekomjernog uvoza piva u BiH, nelojalne konkurencije, problematiku transfernih cijena uvoznog piva, te zaključke i preporuke za nadležne bh institucije, čijom primjenom bi se znatno poboljšalo stanje u pomenutoj industriji.

Posljednjih godina, Grupacija proizvođača piva pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH je kontinuirano ukazivala na razne neregularnosti i primjere nelojalne konkurencije pri uvozu i općenito na tržištu piva u BiH, posebno ističući činjenicu da se takva nepovoljna situacija ne može promijeniti bez aktivne pomoći svih nadležnih tijela, organa i institucija države. Prijedlozi Grupacije proizvođača piva u BiH su se, u osnovi, svodili na potpunu i dosljednu provedbu postojeće zakonske, posebno carinske regulative, koja bi dovela do toga da i uvozna piva budu predmet istih pravila kao i domaća piva, uz potpuno poštivanje važećih carinskih i poreznih propisa, trgovinskih pravila, propisa i praksi na drugim tržištima, propisa vezanih za sigurnost hrane i dr. Time bi se, u konačnici, promijenila dosadašnja praksa u kojoj uvoznici piva imaju povlašten položaj i daleko niže troškove na bh. tržištu u odnosu na domaće proizvođače piva, uz mogućnost negativnih posljedica na sigurnost i zdravlje potrošača.

Jedna od posljedica neregularnosti i nelojalne konkurencije je i izuzetno visoka stopa uvoza piva u BiH. Za razliku od uobičajene situacije u zemljama Evrope, u kojima se uvoz piva obično kreće ispod 10%, a u veoma rijetkim slučajevima prelazi preko 20% ukupne potrošnje, uvoz piva čini i do 70% ukupne potrošnje piva u Bosni i Hercegovini. Pritom, za razliku od većine ostalih zemalja koje, po pravilu, uvoze samo piva viših cijena, iz kategorije premium piva, znatan udio u pivu koje se uvozi u BiH imaju piva srednjih, niskih, pa i vrlo niskih cijena – uvoz posljednjih pet pa i šest godina kontinuirano raste.
Bitno je napomenuti i da uvoz piva na godišnjem nivou iznosi 1.518 hiljada hl piva u vrijednosti od 125 miliona KM, (izvoz u vrijednosti od 3,2 miliona KM). Na temelju posmatranih analiza uočen je ogroman pad uvoznih cijena piva po hl, na prvom mjestu iz Republike Srbije, te iz Republike Hrvatske.
Cijena piva po hl iz R. Srbije pala je u 2018. godini na čak 50,85 KM po hl.

Iz višesatne diskusije zaključeno je da će Komora u ime Grupacije uputiti dopise nadležnim institucijama te zatražiti od istih da se u što kraćem vremenskom periodu formira radna grupa s ciljem detaljnog razmatranja zaključaka i preporuka iz pomenute analize.

Analiza

Share This