Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa za 2023.

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava bh. kompanije da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na 83. sjednici, održanoj 21. decembra 2022. godine, donijelo Odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31.12.2023. godine.

Odlukom su obuhvaćene 63 tarifne oznake u sektorima tekstilne, obućarske, hemijske, metalne, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije.

Radi ostvarivanja prava na uvoz robe u primjeni Odluke, uz carinsku deklaraciju se podnosi potvrda Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da će se roba koristiti u vlastitoj proizvodnji i potvrda Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH da se roba ne proizvodi u Bosni i Hercegovini ili roba domaće proizvodnje ne zadovoljava potrebe privrede i tržišta.

1. Potvrda iz MVTEO

2. Potvrda VTK/STK

VTK/STK BiH, kao asocijacija privrednika s teritorija cijele Bosne i Hercegovine, pozdravlja donošenje ove Odluke jer ona predstavlja jednu od rijetkih poticajnih mjera za bh. privredu i podizanje njene konkurentnosti.

Share This