Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine pozdravlja donošenje Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2019. godine, a koja je usvojena na juče održanoj sjednici Savjeta ministara na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Primjena Odluke počinje 1. januara 2019. godine, i njom se omogućava povoljnije i konkurentnije poslovanje privrednih subjekata iz BiH.

Pozitivni efekti ove odluke osjetiće se u oblasti tekstilne, prehrambene, obućarske, hemijske, metalne i elektroindustrije i direktno će uticati na zadržavanje postojećih radnih mjesta, te ostaviti mogućnost otvaranja novih radnih mjesta.

Kao što je poznato, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa entitetskim komorama i privrednim subjektima svake godine dostavlja prijedlog carinskih tarifa koje bi trebale biti obuhvaćene odlukom.Zadovoljstvo nam je istaći da dostavljeni prijedlozi budu usvojeni, te da svake godine imamo povećanje broja tarifa. Prošle godine je odlukom bilo obuhvaćeno 52, ove godine 57 carinskih tarifa.

Cilj Komore je da navedena odluka postane trajnog karaktera čime bi se domaćim privrednicima dao podsticaj za širenje poslovanja, a samim tim i povećanja broja radnih mjesta.

Odluka