Obavijest VTK BiH za poslovnu zajednicu

Prema informacijama do kojih je došla Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji sa tijelima susjednih zemalja, sa područja Slovenije promet je iznimno otežan te Vlada Republike Slovenije redefinira odluku svaka 3 sata.

Kolege iz Slovenije i Republike Hrvatske su u kontaktu u smislu povećane propusnosti i protoku transporta kroz Republiku Hrvatsku, te se u tom kontekstu razmišlja o formiranju koridora pod pratnjom u cilju snabdijevanja i izvoza roba kao i ukidanju određenog broja suvišnih formulara.

U cilju izbjegavanja medijskih špekulacija provjeravaju se sve informacije, pa tako i informacija o obveznosti karantene u smislu jučerašnjeg sastanka predsjedatelja Vijeća ministara BiH sa premijerima entiteta.

Naime, u ovom kontekstu su usvojeni prijedlozi da bh. državljani iz dolaznih zemalja po preporuci idu u samoizolaciju na 14 dana, kako je i ranije bila naredba entitetskih ministarstava zdravlja, a koja se posebno odnosi na putnike, dok se za vozače čekaju posebne instrukcije.

Također, uzimajući u obzir da još uvijek nije proglašeno bilo kakvo stanje vanredne situacije ili više sile, promatra se cjelokupna regija, neke od preporuka VTK BiH su prihvaćene posebno u dijelu da se analizira mogućnost privremenog prekategoriziranja graničnih prijelaza na prijelaze za robni, a posebno prijelaze za putnički promet, sukladno prijedlozima entiteta i naravno Odlukama Vijeća ministara, te da se u suradnji s susjednim zemljama posebno Republikom Hrvatskom osiguraju koridori za protok roba.

Sve informacije VTK će pravovremeno objavljivati na svom web servisu.