Obavijest o trgovinskom režimu BiH s Velikom Britanijom nakon 31. januara

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava poslovnu zajednicu da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine izdalo obavijest o trgovinskom režimu Bosne i Hercegovine s Velikom Britanijom nakon 31.01.2020. godine, odnosno povlačenja Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije.

Obavijest Ministarstva prenosimo u cijelosti.

Kao što je poznato Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske (u daljem tekstu „Ujedinjena Kraljevina“) je 29. ožujka 2017. godine objavila nakanu povlačenja iz Europske Unije sukladno članu 50. Ugovora o Europskoj uniji.

Nakon pregovora, Ujedinjena Kraljevina i Europska unija su postigli sporazum koji su predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potpisali s premijerom Ujedinjene Kraljevine Borisom Johnsonom u Londonu, 24. januara 2020.godine.

Prema odredbama Sporazuma Ujedinjena Kraljevina će, po okončanju propisanih procedura na obje strane, napustiti Europsku uniju u ponoć 31. januara 2020. godine po centralno-europskom vremenu.

U prijelaznom periodu do 31.12.2020. godine europsko zakonodavstvo će se nastaviti primjenjivati unutar Ujedinjene Kraljevine kao i na Ujedinjenu Kraljevinu uključujući međunarodne ugovore koje je zaključila Unija do trenutka izlaska Ujedinjene Kraljevine.

Shodno tome, trgovinske odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Europske unije će se nastaviti primjenjivati u trgovini između Bosne i Hercegovine i Ujedinjene Kraljevine do isteka prijelaznog perioda ili zaključivanja novog ugovora između Bosne i Hercegovine i Ujedinjene Kraljevine, što god od toga bude ranije.