Novoimenovani ekonomski savjetnik Ambasade Republike Turske u posjeti Komori

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić primio je u posjetu novoimenovanog ekonomskog savjetnika u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu gospođu Sevgin Gungor. Tema nastupne posjete bila je ekonomska saradnja Republike Turske i Bosne i Hercegovine za koju je zaključeno da je veoma uspješna ali da može biti i unaprijeđena.

Obzirom da je gospođa Gungor tek stupila na dužnost i da je prvi put u funkciji ekonomskog savjetnika, potpredsjednik Egrlić je upoznao sa ulogom i radom Komore posebno naglašavajući izuzetno dobre odnose dvije zemlje, kao i spremnost svih institucija i sa jedne i sa druge strane, za saradnjom i unapređenjem odnosa. Kako je istakao, Republika Turska predstavlja značajnog partnera, a otvaranjem svog tržišta Bosni i Hercegovini, Republika Turska se pokazala i dokazala kao istinski prijatelj našoj zemlji.

Zahvaljujući se na upriličenom sastanku gospođa Gungor je izrazila nadu da će njen mandat biti barem jednako uspješan kao i mandati njenih prethodnika. Kako je istakla, Republika Turska teži povećanju obima vanjskotrgovinske razmjene sa Bosnom i Hercegovinom, te je između ostalog planirano da ista premaši cifru od dvje milijarde. Pored toga, u planu je i realizacija značajnih projekata.
Potpredsjednik Egrlić je iskoristio priliku da goste upozna i sa odličnom dugogodišnjom poslovnom saradnjom, ali i prijateljskim odnosima Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore sa Unijom privrednih komora Republike Turske (TOBB), te je najavio posjetu delegacije TOBB-a u okviru koje će biti potpisan i Sporazum o osnivaju Poslovnog foruma privrednih komora.

Gđa. Gungor je istakla da ambasada Republike Turske i Ured ekonomskog savjetnika stoje na raspolaganju Komori u pružanju pomoći ili bilo kojoj vrsti podrške za kojom se ukaže potreba.