Novoimenovani ambasadori BiH u posjeti Komori

 

 

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske Komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić primio je u posjetu novoimenovane ambasadore Bosne i Hercegovine u Kopenhagen-u, gospodina Poljo Emira i Nju Delhiju, gospodina Čengić Muhameda, kao i novoimenovanog generalnog konzula BiH u Stuttgartu gospodina Muhić Begana.Na sastanku je razgovarano o brojnim temama a prije svega o značaju unapređenja saradnje diplomatskih i konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine i Komore s ciljem poboljšanja ekonomskih prilika i privlačenja stranih investicija.

Potpredsjednik Egrlić se zahvalio novoimenovanim ambasadorima i generalnom konzulu na posjeti, te ih je upoznao sa aktuelnim temama i aktivnostima Komore usmjerenim ka promociji prirodnih potencija kojima Bosna i Hercegovina raspolaže kao i mogućnostima unapređenja izvoza. Između ostalog, tokom sastanka je razgovarano i o dualnom obrazovanju kao jednoj od najaktuelnijijh tema poslednjih mjeseci. Naime, Komora pokušava iznaći načina kako da u skladu sa svojim nadležnostima doprinese rješavanju problematike nedostatka kvalifikovane radne snage koja je u poslednje vrijeme evidentna i predstavlja sve veći problem kompanijama koje unapređuju svoje poslovanje i u skladu sa zahtjevima tržišta paniraju proširiti proizvodnju.

Ambasadori i generalni konzul su podržali aktivnosti Komore, te pohvalili napore koje ulaže kako bi se bh. privrednicima omogućilo lakše poslovanje, a samim tim i unapredile ekonomske prilike u Bosni Hercegovini. Posebno su istakli komorske aktivnosti usmjerene na promociju izvoznih potencijala, te su se s tim u vezi stavili na raspolaganje za dalju saradnju. Učešće na sajmovima, organizacija posjeta privrednih delegacija, kao i organizacija promocija potencijala Bosne i Hercegovine i uspostavljanje poslovnih kontakata u saradnji sa diplomatskim i konzulanim predstavništvima svakako može u mnogome doprinjeti boljoj afirmaciji bosanskohercegovačke privrede, njenih roba i usluga.

Share This