Novi broj Infokoma

 

 

Uvaženi čitaoci,

Sa zadovoljstvom možemo reći da je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci 2018. godine uspješno realizovala planirane aktivnosti i sa novom energijom ulazi u drugo polugodište.

U fokusu prethodnog perioda svakako je otvaranje prvog predstavništva Komore u Republici Turskoj koje će imati veliku ulogu u jačanju i intenziviranju međusobne saradnje BiH i Republike Turske, te će biti od pomoći privrednicima dviju zemalja u bržem i jednostavnijem uspostavljanju kontakata i ugovaranju poslova, kao i pri rješavanju nastalih problema.

Na poziv visokih zvaničnika Bosne i Hercegovine organizovali smo posjete privrednih delegacija Državi Katar i Grčkoj, a bili smo i domaćini delegaciji velikog broja privrednika iz Irana.

Kao i svake godine do sada, zabilježeni su značajni nastupi naših kompanija na Međunarodnom sajmu industrijskih tehnologija Hannover Messe 2018, Sajmu vina i žestokih pića PROWEIN 2018, Svjetskom sajmu organskih proizvoda BIOFACH, te Sajmu Eurosatory 2018.

Posebno nas raduje činjenica da se sve veći broj kompanija u Bosni i Hercegovini odlučuje na širenje proizvodnje i uvođenje novih tehnologija, te dodatno investira, a samim tim i zapošljava veći broj radnika. U ovom broju Infokoma predstavićemo vam dvije takve kompanije.

Nezaobilazno je istaći da je Komora u proteklom periodu organizovala i značajan broj seminara, radionica, okruglih stolova i sličnih događaja s ciljem da se privrednim subjektima omogući usavršavanje postojećih, ali i sticanje novih znanja i modernih kvalifikacijija. Između ostalog, zbog velikog interesovanja i značaja, započeli smo novi cilkus Škole ekonomske diplomatije koji će biti realizovan u Banja Luci.

Pred vama je retrospektiva dijela realizovanih aktivnosti, a pred nama novi zadaci i ciljevi za koje vjerujemo da će biti i ostvareni.

Infokom_pdf

Share This