Nastup bh. kompanija na Sajmu investicija i trgovine „China-CEEC EXPO 2018“

Bosanskohercegovačke kompanije i ove godine, četvrti put zaredom, nastupali su na Sajmu investicija i trgovine „China-CEEC EXPO 2018“ koji je održan od 08. do 11. juna 2018. godine u gradu Ningbo (Kina). Zajednički nastup bh kompanija organizovala je Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Kao i prethodnih godina, izlagači iz Bosne i Hercegovine privukli su pažnju i veliko interesovanje posjetilaca sajma. Na sajmu su se ove godine predstavile sljedeće kompanije: KOMRAD doo Trebinje, PODRUMI ANDRIJA doo Čitluk, VINARIJA ČITLUK dd Čitluk, BOSNAPLOD d.o.o. Brčko, HEPOK d.o.o. Mostar, Vinarija Nuić d.o.o. Ljubuški.

BH izlagače je posjetio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović koji je učestvovao na Trećoj ministarskoj konferenciji o promoviranju trgovinske i ekonomske saradnje „16+1“, čiji je cilj jačanje saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Tokom konferencije i pratećih sastanaka, potvrđeno je da je Bosna i Hercegovina zaključila pregovore sa Kinom o saradnji u oblasti veterinarstva, što će domaćim izvoznicima hrane veoma brzo omogućiti izlazak na veliko kinesko tržište. Potpisivanje ovog važnog ugovora najavljeno je tokom Samita 16+1 u Sofiji 7.jula 2018.

Ova izložbena manifestacija se organizuje u okviru sveobuhvatne inicijative NR Kine čiji je cilj jačanje saradnje sa zemljama centralne i istočne Evrope (tzv. CEE region). Među brojnim manifestacijama su i trgovinski sajam koji je fokusiran na poljoprivredno-prehrambene proizvode, zatim investicijski i poslovni forumi te različite konferencije. Glavni organizatori manifestacije su i ove godine Ministarstvo trgovine NR Kine, Narodna vlada Provincije Zhejiang i vlada opštine Ningbo.

Katalog izlagača