Nakon Austrije i Hrvatske podrškaVTK/STK BiH i od Njemačke

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković susreo se sa gospodinom Sebastianom Dammom, trgovinskim savjetnikom u Ambasadi Savezne Republike Njemačke sa kojim je ragovarao o temama od značaja za poslovne zajednice dvije zemlje. Sastanak je bio fokusiran na aktuelnu problematiku uvođenja kvota na čelik i aluminijum od strane Evropske unije kao i problem viza za detaširane radnike.

Gospodin Damm je u potpunosti podržao apel Komore upućen zemljama članicama Evropske unije kojim se poziva na poštovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te izuzimanje – suspenziju Bosne i Hercegovine iz najavljenih kvota. Kako je potpredsjednik Vuković istakao, uvođenje kvota od strane Evropske unije ne samo da prijeti da unazadi razvoj metalne industrije u Bosni i Hercegovini, već će navedeni problem ugroziti i strane kompanije i investitore koji u ovoj oblasti već dugi niz godina uspješno posluju na ovim prostorima. Potpredsjednik je takođe istakao da problem viza za detaširane radnike mora biti hitno riješen obzirom da će se nerješavanjem istog ugroziti realizacija već ugovorenih poslovnih projekata i poslovanje bh. kompanija u Saveznoj Republici Njemačkoj uopšte.

Na kraju sastanka je zaključeno da je neophodno redovno i blagovremeno preduzimati sve neophodne aktivosti kako bi se gore navedeni problemi što prije rješili slijedom čega je za narednu sedmicu zakazan novi sastanak.Komentariši