“Održivi turizam” naziv je međunarodne konferencije koja će se održati 25. i 26. septembra u Sarajevu, u organizaciji Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Ambasade Republike Slovenije, Turističko-ugostiteljske komore Slovenije i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Povodom predstojećeg događaja, koji će okupiti predstavnike oko 80 kompanija iz turističkog sektora iz Bosne i Hercegovine i Slovenije, upriličena je i konferencija za novinare na kojoj su se prisutnim novinarima obratili dr. Vjekoslav Vuković, potpredsjednik VTK/STK BiH  i NJ.E. Zorica Bukinac, ambasadorica Slovenije u BiH.

Tokom obraćanja je istaknuto, između ostalog, da je cilj konferencije prenos stručnog znanja, umrežavanje turističkog sektora i javnih institucija, te umrežavanja samih privrednih subjekata kroz poslovno umrežavanje, a sve sa ciljem otvaranja novih poslovnih prilika na području regije.

„Dosad nismo na takav način radili. Uvijek se turizam prezentirao samostalno, iako je jedna od brzorastućih grana ekonomije. Nevjerovatno je koliko se turizam i turistički potencijal u zemljama poput BiH i Slovenije razvija velikom brzinom – rekao je Vjekoslav Vuković, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Istakao je da se do kraja godine u BiH očekuje do tri miliona noćenja, što je za 11 posto više u odnosu na prošlu godinu, te dodao da turistički potencijal u svim segmentima bilježi sve veći porast.

Ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac podsjetila je da su dvije zemlje u oktobru 2016. godine potpisale Memorandum o saradnji u oblasti turizma. Istakla je da se u međuvremenu saradnja dviju zemalja nije intenzivirala onoliko koliko se očekivalo. Istakla je da je cilj konferencije jačanje veza dviju zemalja u oblasti turizma, posebno u smislu prijenosa stručnosti umrežavanja turističkog sektora i javnih institucija kao i potraga za novim poslovnim mogućnostima i saradnjom.

„Svi učesnici konferencije imaće priliku uspostaviti nove poslovne kontakte, upoznati funkcionisanje državnog sistema potpore u Republici Slovenije i upoznati se s mogućnostima buduće saradnje“ – istakla je slovenska ambasadorica.

Najavljeno je da predavači konferencije i panelisti dolaze iz različitih područja aktivnosti, a učestvovaće i predstavnici kompanija, ministarstava, komora BiH i Slovenije.

Zainteresovani za učešće na međunarodnoj konferenciji “Održivi turizam” poziv i program mogu preuzeti ovdje.