Međunarodni sajam privrede Tešanj 2019 okupio izlagače iz BiH i regiona

 

 

Međunarodni sajam privrede u Tešnju, 15. po redu, otvoren je danas, a do 16. juna predstavit će se 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine i inozemstva. Tema ovogodišnjeg sajma je regionalna saradnja, a ove godine zemlja partner je Republika Sjeverna Makedonija.

Sajam je prilika za povezivanje, razmjenu iskustava, analizu stanja i pronalaženje mogućnosti za napredak, istaknuto je na otvaranju.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je poručio da je sajam u Tešnju jedan od najboljih modela prezentiranja bh. privrede te pokazivanja partnerima iz svijeta da bh. proizvodi zadovoljavaju najveće strandarde.

– Važno je da ćemo nastaviti sa reformama koje će unaprijediti poslovno okruženje. Neophodno je započeti reformu obrazovanja da bi je prilagodili tržištu rada te ubrzati izgradnju infrastrukture, energetske i digitalne, da bi išli u korak sa regijom, Evropom i svijetom – poručio je Zvizdić.

Također, naglasio je i važnost zapošljavanja mladih, kao prioritet, da bi se napravio bolji ambijent razvoja države.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, kazao je, između ostalog, da je Tešanj mjesto odakle se najbolje može govoriti o privredi, ekonomiji i razvoju. Poručio je da kompletan zapadni Balkan mora raditi i pomoći sebi, sarađivati, te da je pogrešno mišljenje da je to područje zanimljivo svijetu i da će se neko baviti.

Prvog dana sajma, poslije svečane ceremonije otvorenja i obilaska izlagača, upriličen je panel „Regionalna privredna saradnja“, a učesnici panela bili su dopredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić, parlamentarac Makedonskog sobranja Ferid Muhić, ekonomistica Svjetlana Cenić, te  Radosav Babić iz Ministarstva ekonomije Crne Gore i Izudin Ahmetlić, vlasnik kompanije Hifa Oil Group.

Ovogodišnji sajam se održava na prostoru koji obuhvata 6.000 kvadratnih metara zatvorenog i preko 12.000 kvadratnih metara otvorenog izložbenog prostora. Na sajmu osim domaćih izlagača predstavljaju se privrednici iz Holandije, Njemačke, Italije, Sjeverne Makedonije, koja je država partner sajma, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Turske.
Sadržajan popratni program obuhvata brojne panel-diskusije, tematska predavanja, prezentacije, B2B sastanke – koji će doprinijeti poslovnom povezivanju, te razmjeni iskustava, informacija i dobrih praksi.

 

Share This