IRU- Uvjeti za ulazak u Sloveniju,9.juni

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještena je od IRU-a da je Vlada Republike Slovenije 26.maja 2020. godine donijela novi Pravilnik kojim se ažuriraju uvjeti za ulazak u zemlju.

Pravilnik je odmah stupio na snagu i predviđa sljedeće:

• Granični prijelaz Gorjansko – San Pelagio, na granici s Italijom, sada je otvoren. U Pravilniku se nalazi potpuni popis otvorenih graničnih prijelaza.

• Slovenački državljani i stranci s privremenim ili stalnim prebivalištem u Sloveniji sada mogu ući u zemlju bez obavezne karantene. Osobe sa stalnim ili privremenim prebivalištem u Hrvatskoj trenutno su oslobođene karantene prilikom ulaska u Sloveniju;

• Ljudima koji nemaju prebivalište u Sloveniji i koji su na granici pozitivni ili pokazuju tipične znakove infekcije, neće biti dozvoljeno da uđu u zemlju;

• Osobe sa stalnim ili privremenim prebivalištem u državama članicama EU ili drugim državama šengenskog prostora koje nisu na popisu zemalja čiji stanovnici mogu ući u Sloveniju moraju nakon ulaska u zemlju proći obaveznu 14-dnevnu karantenu. Izuzeci od ovog pravila navedeni su ovdje.

• Putnici koji dolaze iz trećih zemalja moraju u karantin 14 dana. Izuzeci od ovog pravila navedeni su ovdje.

Izvor: Vlada Republike Slovenije

Share This