IRU- Uvjeti/mjere za transport u Rusiji, Poljskoj i Uzbekistanu

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještena je od IRU-a o novim uvjetima/mjerama za transport u Rusiji, Poljskoj i Uzbekistanu.

RUSIJA

Dana 29. aprila 2020. godine, ruska vlada je izmenila vladinu uredbu od 16. marta 2020. br.635. Izmjenom, predstavljenom vladinom uredbom od 29. travnja 2020. br.1170, produžava se zatvaranje ruskih granica na neodređeno vrijeme, uključujući granicu s Bjelorusijom. Stoga će granice ostati zatvorene dok se epidemiološka situacija ne vrati u normalu.

Vozači kamiona ostaju izuzeti od ove odredbe.

Izvor: IRU Moskva

POLJSKA

Poljski premijer je 30. aprila 2020. godine najavio ublažavanje uvjeta koji su postavljeni autobusima na graničnim prelazima. Od 4. maja 2020. godine, poljski državljani koji rade ili studiraju u Njemačkoj više neće morati provoditi 14 dana u karanteni prilikom povratka u Poljsku, a odgovarajući propisi dogovoreni su sa susjednim zemljama.

Poljske granice i dalje su zatvorene za strance, to vrijedi do 13. maja 2020. godine. Osobe sa dozvolom stalnog boravka, vozači kamiona i diplomate izuzeti su od odredbe.

Izvor: DSLV

UZBEKISTAN

Od 30. aprila 2020. godine svi kamioni koji dolaze u Uzbekistan bit će usmjereni na posebna parkirališta u blizini graničnih prijelaza, gdje će vozači biti testirani na koronavirus (Covid-19). Vozila i njihovi vozači ostat će na tim posebnim parkiralištima dok se ne objave rezultati ispitivanja.

Ako je test coronavirusa (Covid-19) negativan, putovanje prema potvrđenoj ruti autoriziraće se za nastavak. Vozači moraju nositi zaštitna odijela, jednokratne maske i rukavice.

U slučaju pozitivnog rezultata ispitivanja, vozač će biti odveden u medicinsku ustanovu u skladu s propisima, a suvozač, ukoliko bude prisutan, bit će premješten u karantensku ustanovu.

Nakon potpune dezinfekcije motornog vozila, prijevoz se može nastaviti s drugim vozačem (koji nema veze s pošiljateljem ili primateljem dotičnog prijevoza), ili se prevezena roba može prenijeti na drugo motorno vozilo pod carinskom kontrolom.

U slučaju novog vozača, obveze povezane s isporukom robe pod carinskim nadzorom ostaju primjenjive na ovog vozača.

Strani vozači koji ulaze u Uzbekistan da bi isporučili robu moraju napustiti teritoriju u roku od 10 dana od isporuke robe. Ako za to vrijeme moraju prikupiti robu za povratni put, dužni su je čekati na označenom parkiralištu najbližem mjestu isporuke. Ova područja imaju stroga pravila karantene i socijalnog distanciranja, vozači ne mogu razgovarati s drugim ljudima niti napuštati to područje. Neovlašteni ljudi ne mogu ući u to područje.

Kontrola nad kretanjem stranih motornih vozila koja prelaze uzbekstansku carinsku granicu vrši se na temelju “Obveze vraćanja vozila”.

Vozači trebaju biti svjesni da se sljedeće situacije smatraju kršenjem pravila karantene:
· Odstupanje od planirane rute,
· Ne nosite zaštitna odela, maske ili rukavice,
· Nepoštivanje vremena određenog za repatrijaciju i
·Nedostatak neophodnih prevoznih dokumenata (vozačka dozvola, dozvole za izdavanje dozvole, potvrde, međunarodne dozvole za prevoz).

Ako se vozač ne pridržava roka isporuke koje je utvrdilo carinsko tijelo, dostavlja se dokaz (upisom u njegove papirologije) da je neusklađenost s ovim rokovima isporuke posljedica poštivanja vozača od ovog privremenog uredbom, tada se neće pokrenuti upravni postupak.

Izvor: Ambasada Uzbekistana u Njemačkoj