Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještena je od IRU-a o novim uvjetima/mjerama za transport u Italiji, Rumuniji, Austriji i Turskoj.

ITALIJA (18. maj 2020.)

Talijanski premijer je 17. maja objavio ažurirane propise, primjenjive od 18. maja. 2020. godine

DPCM 17. maja zamjenjuje DPCM 26. aprila:

– Samo certificiranje sada vrijedi samo za kretanja između dvije različite regije, jer je kretanje unutar regije sada dopušteno.
– Art. 5.10.b DPCM 17. maja navodi da se vozačima ne postavljaju ograničenja, što znači da ne postoji obaveza prijavljivanja ulaska u Italiju lokalnim zdravstvenim vlastima, niti je potrebno više ispunjavati ovaj dokument.
– Protokol za sektor cestovnog prometa i logistike objavljen 14. marta i dalje je na snazi i primjenjivat će se do 14. juna (u Prilogu 14. DPCM-a 17. maja).
– Do 2. juna teretni prijevoz do/od Sicilije može se obavljati samo preko luke Mesina-Tremestieri. Pravila o teretnom prevozu do/od Sardinije ostaju nepromijenjena.

Izvor: Confetra

RUMUNIJA (18. maj 2020.)

Rumunske vlasti potvrdile su da je njihov status „vanrednog stanja“ sveden na „stanje pripravnosti“ na nacionalnom nivou. Mjere socijalne distanciranja i dalje ostaju obavezne, a maske za lice treba nositi u zatvorenim prostorima.

Svim stranim državljanima zabranjen je ulazak u Rumunjsku, osim: članova porodice državljana Rumunjske, članova obitelji državljana drugih zemalja članica Europske unije ili Europskog ekonomskog prostora ili Helvetske konfederacije, koji imaju prebivalište u Rumunjskoj; osobe koje posjeduju dugoročnu vizu ili dozvolu boravka; osobe koje putuju u profesionalnom svojstvu, a dokazuju se vizom, dozvolom boravka ili drugim sličnim dokumentom; diplomatsko ili konzularno osoblje, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje ili osoblje koje osigurava humanitarnu podršku; putnici u tranzitu, uključujući povratnike nakon dodjele konzularne zaštite; putnici koji putuju iz imperativnih razloga (medicinski ili porodični); osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita ili iz drugih humanitarnih razloga.

Međunarodni prijevoz putnika između Rumunjske i Italije, Španije, Francuske, Njemačke, Austrije, Belgije, Švicarske konfederacije, Velike Britanije i Sjeverne Irske, Holandije i Turske obustavljen je do 1. juna 2020. godine.

Ne postoje promjene u trenutnim mjerama u vezi s cestovnim teretnim prevozom.

Od 14. maja 2020. godine je primijenjena mjera kojom je ukinuta zabrana saobraćaja na DN1 (E60), Ploiesti – Brasov za vozila preko 7,5t.

Izvor: UNTRR

AUSTRIJA (18. maj 2020.)

S učinkom od 18. maja, ponovo je primijenjena zabrana vožnje za vikende i praznike za teretna vozila preko 7,5 t i teretna vozila s prikolicom.

Izvor: AISÖ

Info za web Komore – ažurirana situacija u Turskoj (18. maj 2020., 08:46)

TURSKA (18. maj 2020.)

Od 14. maja 2020. godine su ažurirane mjere koje se odnose na vozače koji prolaze kroz Tursku (odjeljak A). Prethodna obaveza vozača u tranzitu da napuste zemlju u roku od 36 ili 24 sata ukinuta je. Novi propis kaže da će carinske uprave odrediti rute i mjesta za odmor/parkiranje za vozila u tranzitu i da bi vozači trebali što prije napustiti Tursku.

Izvor: UND