World Chambers Federation-WCF

World Chambers Federation (WCF) represents World Chamber of Commerce Forum established in 1950 with the mission to strengthen chambers around the world, as a unique lace to share experience and expertise on issues related to chambers of commerce.<br /> In the 1950 with the mission to strengthen chambers around the world as a unique place to share experience and expertise on issues related to chambers of commerce.<br /> Main activities<br /> Manages ATA Carnet system for duty free temporary movement of goods through the chain of its international guarantees;<br /> Improves the network of world chambers and the global electronic network;<br /> Develops a worldwide chamber assistance and training program to improve their ability to manage and deliver services;<br /> Organizes World Chambers Congress.<br /> Over 12.000 chambers of commerce and their associations in 130 countries are members of the World Chambers Federation.

EUROCHAMBRES

Asocijacija evropskih komora
Eurochambres, osnovana 1958.godine, je najveća evropska poslovna asocijacija sa zadatkom da predstavlja interese evropskih firmi pred organima i tijelima Evropske unije.

ICC – International Chamber of Commerce

Osnovana 1919.godine, je najstarija i najveća svjetska poslovna asocijacija.Aktivnosti su usmjerene ka kreiranju i izradi međunarodnih pravila i standarda kao i donošenju preporuka za rešavanje problema.U svom sastavu ima 12 komisija (Komisija za antikorupciju, Komisija za arbitražu, Komisija za bankarsku tehniku i praksu, Komisija za carinu i trgovačka pravila, itd).

RCC

REGIONALNO VIJEĆE ZA SARADNJU
RCC se fokusira na promociju i unapređenje regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi (JIE ) i podržava evropske i evroatlantske integracije. RCC pruža operativne kapacitete i radi pod političkim vodstvom SEECP.

ABC

Asocijacija balkanskih komora
Asocijacija balkanskih komora je 1994.godine osnovana sa ciljem podsticanja privredne saradnje i pružanja podrške ekonomskom razvoju zemalja članica i regiona u cjelini, olakšavanja i ukidanja viznog režima, uklanjanja barijera u trgovini i uspostavljanja jedinstvene zone slobodne trgovine, usklađivanja sprovođenja strukturnih reformi i prilagođavanja uslovima poslovanja u EU, poboljšanja imidža regiona Balkana u svetu.

ATA KARNET

Admission Temporaire / Temporary Admission
Karent ATA je jednostavan međunarodni carinski dokument koji temeljem međunarodne Carinske konvencije o ATA karnetu, zamjenjuje nacionalne carinske dokumente za privremeni izvoz, privremeni uvoz i provoz (tranzit) robe, čime se pojednostavljuje carinski postupak i na taj način olakšava i ubrzava promet određenih kategorija roba.

TIR karnet

Carinski tranzitni sistem
Za izdavanje TIR karneta i garantiranje operacija pod TIR karnetom u Bosni i<br /> Hercegovini ovlaštena je Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine – Udruženje međunarodnih drumskih prevoznika tereta. Svi operativni poslovi koji se odnose na izdavanje TIR karneta odvijaju se unutar TIR odjeljenja Vanjskotrgovinske komore BiH.

ISLAMSKA KOMORA

ISLAMIC CHAMBER OF COMMERCE
Islamska komora je pridruženi organ organizacije Islamske Konferencije (OIC) i zastupa<br /> interese privatnog sektora iz 57 zemalja članica.Cilj ove Komore je jačanje saradnje u polju trgovine, informacionih tehnologija, osiguranja/reosiguranja, špediterstva, bankarstva, promocije mogućnosti ulaganja i zajedničkih poslovnih projekata u zemljama članicama.

IRU

Međunarodna Unija drumskog transporta
Međunarodna Unija drumskog transporta je osnovana u Ženevi 1948.godine. Danas Unija ima svoje članice u 73 zemlje svijeta, te širom svijeta zastupa interese industrije putničkog i teretnog drumskog prevoza. Kao takva, IRU posjeduje globalnu viziju i efektivno djeluje na međunarodnom, regionalnom, nacionalnom pa čak i na lokalnom nivou sprovodeći svoj moto: “Zajedno do bolje budućnosti”.

FIATA

Međunarodna Federacija asocijacija špeditera
FIATA se pozicionirala kao konsultant u okviru: Ekonomskog i Socijalnog savjeta Ujedinjenih nacija (ECOSOC, inter alia ECE, ESCAP, ESCWA); UN Konferencije o Trgovini i Razvoju (UNCTAD) i UN Komisiji za međunarodni trgovinski zakon (UNCITRAL).

CEI

CENTRALNO EVROPSKA INICIJATIVA
CEI je međuvladin forum za promovisanje političke, ekonomske, kulturne i naučne saradnje među državama članicama. Njegova osnovna misija je: Regionalna saradnja za evropske integracije. Bosna i Hercegovina je član od 1996. godine.

ZB6 KIF (WB6 CIF)

KOMORSKI INVESTICIONI FORUM ZAPADNOG BALKANA
Uvažavajući izuzetan značaj implementacije „Berlinskog procesa“ za jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, predsjednici Unije privrednih komora Albanije, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne I Hercegovine, Privredna komora Kosova, Privredna komora Crne Gore I Privredna komora Srbije, izrazile su inicijativu za aktivno uključivanje nacionalnih privrednih komora u realizaciju konkretnih ciljeva “Berlinskog procesa” i na marginama Bečkog samite lidera Zapadng Balkana 2015. godine osnovale Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana. Cilj zajedničke inicijative je artikulisati glas poslovnih zajednica regiona i time olakšati međusobne kontakte i promovisati region kao jedinstvenu investicionu destinaciju.
Kako Vam možemo pomoći?

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.