IN MEMORIAM: Ahmet Kemal Baysak

Počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Ahmet Kemal Baysak preminuo je 07.01.2021. godine u 88. godini u turskom gradu Izmiru.

Baysak je jedan od najzaslužnijih ljudi za razvoj odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, a posebno u jačanju ekonomskih veza i privredne saradnje dvije zemlje. Pomagao je bh. privrednicima da se predstave na Sajmu privrede u Izmiru, a turske je privrednike dovodio u Bosnu i Hercegovinu. Uvijek je pružao podršku svim aktivnostima Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH na turskom tržištu kao i drugim bh. institucijama i privrednicima.

Bio je počasni građanin Sarajeva, Goražda i Bihaća te Zeničko-dobojskog kantona, a u periodu od 1994.-1999. godine bio je načelnik izmirske opštine Karšijaka.

Vijeće ministara BiH imenovalo ga je u septembru 2002. godine za Počasnog konzula BiH u Republici Turskoj, sa sjedištem u Izmiru, za trinaest provincija koje se protežu od Čanakkalea i moreuza Dardaneli na sjeverozapadu do Antalije na jugu.

Baysak je rođen 31. marta 1933. godine u Izmiru, općina Karšijaka (Karşıyaka), ali je, s očeve strane, potomak porodica Grebo iz Ljubinja, a s majkine porodice Resulović iz Trebinja. Njegovi su potomci odselili u Tursku 1878. godine. Jedan je od utemeljivača porodične grupacije TERBAY i dugogodišnji predsjednik Uprave tog koncerna.