Hercegovački plodovi Mediterana u Stocu

 

 

Dvodnevna poljoprivredno-turistička i sajamska manifestacija “Hercegovački plodovi Mediterana” otvorena je u petak u Stocu, gdje su se okupili brojni domaći i poljoprivredni proizvođači iz susjednih zemalja.

Ova sajamska manifestacija održava se u Stocu još od 2008. godine, a namjera od samog početka je da promiče, pokrene i poveća organiziranu proizvodnju sadnica autohtonih sorta šipka, smokve i masline, izvozno orijentiranih sorta i njihovih prerađevina, te da plodovi mukotrpnog rada koji traje kroz cijelu godinu budu vidljivi i dostupni kupcima.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore dr sc Vjekoslav Vuković također je sudjelovao na spomenutoj manifestaciji, koju Komora podržava već dugi niz godina, imajući u vidu značaj sajma i mogućnosti koje nudi u razvoju poljoprivrede i turizma na ovom području.

Manifestaciju je otvorio ministar pravde BiH Josip Grubeša koji je čestitao organizatorima na organizaciji i poželio izlagačima i posjetiteljima ugodan boravak i druženje u Stocu.

Načelnik Općine Stolac, Stjepan Bošković također je naglasio značaj ovog sajamskog skupa. Poželio je izlagačima uspješno promoviranje svojih proizvoda, te zahvalio organizatorima i predstavnicima županijskih, federalnih i državnih vlasti koji su prepoznali ovu manifestaciju kao međunarodnu.

Predsjednik udruge “Hercegovački plodovi Mediterana” Zoran Raič kazao je kako su se ove godine, za razliku od protekle zbog pandemije, stekli uvjeti za organizaciju sajma.
“Na ovogodišnjoj trinaestoj po redu međunarodnoj sajamskoj manifestaciji Hercegovački plodovi Mediterana imamo oko 60 izlagača, prvenstveno iz Bosne i Hercegovine, ali tu su i izlagači iz Hrvatske i Crne Gore” – izjavio je Feni Raič.
Na sajmu su, naveo je, zastupljene mediteranske kulture šipak, smokva i maslina. “Uz nabrojane kulture imamo i razne prerađevine – džemove, marmelade, salate, ajvare, vina, rakije, zatim su tu pčelinji proizvodi, med, ljekovita bilja, razne rukotvorine i poljoprivredna mehanizacija koja je potrebna”- istaknuo je Raič.

Pored izložbenog dijela sajma, najavljen je i nastup folklornih skupina.

Tijekom sajma bile su upriličene i razne prezentacije tradicionalnih lokalnih i kulturnih događanja festivala sajmova svih 11 lokalnih zajednica uključenih u navedeni projekt, a također je održan i seminar na dvije teme, ‘Programi i politike EU-a za povećanje održivog razvoja temeljenog na kulturnom turizmu’ i ‘UNESCO-va konvencija o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnog izražavanja.

Jedan od izlagača na sajmu bio je i Damir Radić, voditelj zadruge Eko life iz Stoca, koji je posjetiteljima predstavio svoje komercijalne i organske proizvode – džemove, sokove, sušeno voće, povrće.

Share This