Dopredsjednik Vuković imenovan za člana Upravnog odbora Eurokomore

 

 

Danas je u Istanbulu, u organizaciji Unije privrednih komora Republike Turske (TOBB) održan sastanak pridruženih članica Eurokomore kom je prisustvovao dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković.

Uz učešće predstavnika komora članica Eurokomore, Upravnog odbora TOBBa, te predstavnika vlasti i biznismena iz Republike Turske, prije početka sastanka predstavljen je projekat Biznis dijalog Turska-Evropska unija za koji se vjeruje da će unaprijediti međusobne odnose Turske i Evropske unije.

Po završetku uvodnog dijela i prezentacije projekta, uslijedio je sastanak pridruženih i korespondentnih članica Eurokomore na kom je izabran Upravni odbor za 2019. godinu. Kao jedan od nominranih, dopredsjednik Vuković je dobio punu podršku, te je i imenovan za člana Upravnog odbora.

Nakon izbora u Upravni odbor, čije se formalno potvrđivanje očekuje na Generalnoj skupštini Eurokomore koja će biti održana u Briselu početkom oktobra mjeseca, dopredsjednik Vuković je u svom kratkom obraćanju naglasio da je globalizacija koja je proteklih godina slavljena kao ključ gospodarskog rasta i razvoja, a koja je rezultirala integracijom svijeta u globalno selo, nedostatkom povjerenja, suradnje i poslovnog prijateljstva ,suočena sa velikim izazovima. Uprkos tome što je mala zemlja,velikog potencijala, Bosna i Hercegovina, prepoznaje svoje mjesto u globalnoj mreži poslovnog spajanja. Suradnja gospodarstva, države i politike moraju biti u potpunoj sinergiji, jer su institucije i politike te koje kreiraju bolje poslovno okruženje a sve na tragu artikuliranih zahtjeva gospodarstva putem Vanjskotrgovinske komore i komora entiteta. Buduća očekivanja ove sinergije su veća služnost privatnom-gospodarskom sektoru razvojem adekvatnih okvira za edukaciju, inovacije i bolju domaću i medjunarodnu suradnju, od strane institucija vlasti.

Kao novoimenovani član Upravnog odbora, dopredsjednik Vuković je istaknuo da će se ispred Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine kroz svoje buduće aktivnosti zalagati za sve mogućnosti zajedničkog rada i jačanja suradnje, promoviranje regiona ali i promoviranje Bosne i Hercegovine, njene industrije i gospodarstva.

Dopredsjednik je na kraju izrazio zahvalnost predsjedniku Leitlu i kolegama iz regiona na pruženoj podršci i ukazanom povjerenju. Kao dobrom domaćinu, dopredsjednik Vuković se posebno zahvalio predsjedniku Hisarciklioglu uručivši mu prigodan poklon.

 

Share This