Dodjeljene nagrade najuspješnijim kompanijama u BiH

 

 

Na svečanoj ceremoniji u Hotelu Hils u Sarajevu, 31. put za redom su dodjeljene nagrade najuspješnijim kompanijama u Bosni i Hercegovini. I ove godine, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH bila je suorganizator manifestacije 100 Najvećih, te zajedno sa Poslovnim novinama i bonitetnom kompanijom LRC upriličilla gala veče na kom su učešće uzeli brojni visoki zvaničnici, predstavnici institucija vlasti na svim nivoima, komorskog sistema, te eminentni bosanskohercegovački privrednici.

Kompanije su rangirane po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka za 2017. godinu. Na osnovu više od 32.000 predanih završnih računa za 2017. godinu nadležnim entitetskim agencijama, 787 kompanija izdvojilo se od ostalih izvanrednim rezultatima, a sve one ukupno upošljavaju blizu 128 hiljada ljudi.

Govornici su ovom prilikom istakli napredak bh. ekonomije i želju da taj trend bude nastavljen. Kao i protekle tri godine Elektroprivreda BiH je po ukupnom prihodu na prvom mjestu. ArcelorMittal je na prvom mjestu što se tiče izvoza, a kompanija Bingo po dobiti. Svake godine su evidentne promjene na rang listama, slijedom čega je ove godine bilo 350 novih rangiranih koji se nisu pojavljivali ranijih godina, na listama velikih, malih i srednjih preduzeća, po izvozu, dobiti, investicijama i prihodu. Promjene su najvidljivije u sektoru srednjih i malih preduzeća a što se tiče dobiti, po prvi put se na vrhu liste našla domaća kompanija koja je privatna, riječ je o kompaniji Bingo. Priznanje je dobio i Prevent, a preuzeo ga je predsjednik Uprave Haris Rahman koji je kazao da Prevent grupacija kontinuirano ulaže u nove projekte i širi tržište.

U 2017. godini, dodao je, investirano je u dvije nove savremene fabrike, a vrijednost investicija iznosi blizu 25 miliona KM. Pored toga, investicije u opremu i nove tehnologije su nastavljene i u narednom periodu.

Sinoćni događaj dokaz je potencijala kojima Bosna i Hercegovina raspolaže i prema mišljenju mnogih BiH treba biti ponosna na svoje privrednike koji i uprkos nezahvalnim uslovima poslovanja postižu odlične rezultate.

Share This