U povodu 31. dodjele priznanja 100 Najvećih kompanija u Bosni I Hercegovini, a koja će biti održana u srijedu, 26. septembra u hotelu Hils u Sarajevu, u prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH održana je konferencija za medije na kojoj su Vanjskotrgovinska/spoljnotrgovinska komora, Poslovne novine i bonitetna kompanija LRC predstavili rezultate rangiranja bh. kompanija po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka za 2017. godinu u okviru projketa „100 Najvećih”.

Prisutnim novinarima su se pored potpredsjednika Ahmeta Egrlića obratili i Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica projekta «100 najvećih» u BiH, Emil Kučković, direktor LRC-a, Emir Jildizlar, menadžer korporativnih komunikacija Addiko banke i Gordana Tujković, direktor komercijalnog sektora EuroExpress brze pošte.

Potpredsjednik Egrlić rekao je da je poslovna zajednica temelj stabilnosti BiH što dokazuje i ovaj projekat. Izdvojio je primjer prozvodnje obuće u BiH, navodeći da je ta grana industrije u protekle tri godine generisala prihod od 322 miliona BAM. Sa 85 posto udjela izvoza u ukupnom prihodu, ova industrijska grana nalazi se na drugom mjestu, iza proizvodnje koksnih peći. Sa 31. decembrom prošle godine, 108 kompanija koje se bave ovom djelatnošću zapošljavalo je 14.790 radnika i radnica. Pored činjenice da predvodi cijelu bh.ekonomiju, proizvodnja obuće krucijalno utiče na manje sredine, s obzirom na to da top 10 kompanija ove industrije dolazi iz gradova kao što su Tešanj, Kotor Varoš, Teslić, Travnik, Novi Travnik i Prijedor.

Pored navedenog potpredsjednik Egrlić je istakao da je izvoz iz BiH u toku ove godine rastao i prvi put u aprilu premašio jednu milijardu KM na mjesečnom nivou. Trend rasta je nastavljen i kroz maj, juni i juli. U avgustu je došlo do blagog smanjenja, ispod jedne milijarde KM, ali do kraja godine se očekuje da će se ovaj trend rasta nastaviti i da će izvoz iz BiH zasigurno preći 12 milijardi KM na kraju godine.

Prema riječima potpredsjednika Egrlića, BiH je neophodno brendirati kao državu iz koje dolaze kvaliteteni proizvodi, a ekonomska diplomatija treba napraviti pretpostavke za dalje razvijanje poslovanja i izvoza bh. kompanija. Činjenica je da izvoznici ne propadaju nego konstantno rastu zbog čega im treba pružiti podršku.

Prilikom predstavljanja rang liste najuspješnijih bh.kompanija rečeno je da od 32.292 firme, koliko ih je registrovano u BiH, njih 1.109 ili 14,55 posto od prodaje ostvaruje 67,78 posto prihoda ili 44.385 milijardi KM.

Najuspješnijim kompanijama priznanja će biti uručena večeras na gala svečanosti u Hotelu Hils u Sarajevu.