Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva

U organizaciji Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Global GPS-a uspješno je realizovana Uvodna konferencija „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva“. Konferenciji su prisustvovali domaći, regionalni i međunarodni eksperti, članovi akademske zajednice, predstavnici privrednih komora, poslovne zajednice i asocijacija koje okupljaju mala i srednja preduzeća, predstavnici internacionalnih institucija i diplomatskih predstavništava u Bosni i Hercegovini.

Tokom Konferencije prezentovano je stanje u Bosni Hercegovini kada je riječ o digitalizaciji i informaciono-komunikacionoj tehnologiji, a učesnici su govorili o promjenama koje je neophodno uraditi. Kako je istaknuto, digitalizacija je jednostavan proces i nije riječ samo o IKT industriji, nego je riječ o industrijama koje koriste IKT, a koji u suštini predstavlja sredstvo iskazivanja, dok digitalizacija podrazumjeva uvođenje tehnologija i alata u rad svih preduzeća i institucija. Značaj Uvodne konferencije prevenstveno se ogleda u tome da se njome započinje ne projekat koji bi trajao dvije do tri godine, nego proces čiji je koncept prepoznati stanje u kom se Bosna i Hercegovina nalazi. Već dugi niz godina u BiH nema ozbiljnih investicija u oblasti digitalizacije slijedom čega sve više zaostaje za ostatkom svijeta, a što naravno usporava privredu kojoj su neophodna kvalitetna rješenja.

Kako je istakao dopredsjednik Komore dr.sc. Vjekoslav Vuković, investicije se u ovoj oblasti uglavnom zasnivaju na sredstvima i pameću domaćih kompanija zbog čega se zahtjevi privrede moraju artikulisati na pravim mjestima, odnosno nadležnim tijelima u BiH koja bi za tako nešto trebala donijeti pravni okvir. Uvođenjem digitalizacije u društvo, BiH bi bila u mogućnosti da zaposli između 5.000 i 6.000 mladih ljudi čime bi se spriječio njihov odlazak iz zemlje. Kako je dopredsjednik Vuković istakao, digitalizacija je veća transparentnost, a veća transparentnost i brzina u poslovanju, odnosno brzina razmjene informacija, jeste veća konkurentnost.

Značajan doprinos uspješnoj realizaciji konferencije dale su i predstavnici nadležni institucija Ministarstva transporta i komunikacija BiH, Regulatorne agencije za komunikacije, Agencije za stsatistiku, te predstavnicni ambasada Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, kao i predstavnici IKT Asocijacije VTK/STK BiH i Sindikata.

Nakon uvodnih obraćanja održani su paneliČetvrta industrijska revolucija, Prava u novom društvenom uređenju i Mobilnost, zdravstvo i upravljanje resursima uz učešće 32 govornika.

Na konferenciji je poručeno kako BiH od 2003. godine u procesu digitalizacije nije uspjela napraviti neki veliki pomak, iako se 2004. godine takmičila s Estonijom, a koja je danas lider u svijetu. Jedan od zaključaka je da BiH mora precizno ustanoviti na kojem je stepenu digitalizacije društva kako bi poboljšala trenutni nezavidan položaj.

Osnovni cilj konferencije je da građanima približiti pojam i proces digitalizacije, te razbiti predrasude i strahove od gubljenja radnih mjesta.

Velika konferencija „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva“ zakazana je za 18.-20. mart 2019. godine