Delegacija VTK/ STK BiH posjetila HGK

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske/ Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc.Vjekoslav Vuković i zamjenik generalnog sekretara Mirko Bošković posjetili su Hrvatsku gospodarsku komoru i tom priliko održali sastanak sa predsjednikom Lukom Burilovićem i potpredsjednicima Tomsilavom Radašem i Draganom Kovačevićem, glavnim tajnikom Marinom Rodić i Nikicom Pažin iz Ureda HGK u Sarajevu. Na sastanku je posebno razgovarano o konkretnim problemima koji mogu nastati pri prelaska granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske ulaskom Republike Hrvatske u Shengen zonu koju očekuje 01.01.2023. godine.

Govoreći o problemima razgovarano je i o graničnim prelazima koji imaju potpunu kontrolu kada su u pitanju fitosanitarni i ostali inspekcijski pregledi, te je konstatirano da su postojeća dva, odnosno Gradiška i Bijača, nedovoljan broj graničnih prelaza na kojima se vrši takav inspekcijski nadzor.

Ulaskom Republike Hrvatske u Shengen zonu, ne očekuje se promjena carinskih procedura spram uvoznika, odnosno izvoznika iz Bosne i Hercegovine, te uvoznika iz Republike Hrvatske, ali će sve osobe koje ulaze u Shengen zonu morati popunjavati posebne obrasce. Navedeno se odnosi i na vozače, te će svaki od njih morati biti u tzv. ETIAS sustavu koji znači da se obrazac mora popuniti i verificirati od strane zemlje članice Evropske unije. Slijedom toga, popunjavanje obrazaca izazvati će određene zastoje i kašnjenja u prometovanju robom.

Shodno navedenom, a kako bi se bar donekle pojednostavila i ubrzala procedura, bilo bi poželjno da se u kompanijama takvi obrasci već unaprijed popunjavaju i šalju u zone izvoza gdje bi robe zapravo trebale da stižu. Na taj način bi njihovi vozači već unaprijed bili u navedenom sustavu. S druge strane, kada su u pitanju granični prelazi sa fitosanitarnom inspekcijom, razgovarano je još kako da se uskladi rad inspekcijskih tijela između BiH i R. Hrvatske. zajednički stav je da treba tražiti najbolja rješenja od interesa za obje strane. Kako je predhodno i navedeno, postojanje dva granična prelaza sa fitosanitarnom inspekcijom je jako malo i potrebno je povećati broj za najmanje još dva. U tom kontekstu je pored postojeće Gradiške i Bijače spomenut i granični relaz Izačić. Slijedom navedenog dogovoreno je da se u suradnji sa fitosanitrarnom inspekcijom, radi na usklađivanju radnog vremena, kako bi jedan od relevantnih graničnih prelaza bio u potpunosti opremljen i osposobljen za rad 24 sata. Na taj način bi se drugi granični prelazi rasteretili od tih vrsta roba.

Kolegama iz HGK je predloženo da dođu i održe prezentaciju u Bosni i Hercegovini s ciljem pružanja svih potrebnih kako bosanskohercegovačim privrednicima, tako i resornim tijelima, graničnoj policiji, carinskim tijelima, te i svim drugim zainteresiranim uključujući i medije. Kolege iz HGK su prihvatile poziv, te bi navedeni događaj trebao biti održan do kraja listopada.

Jedan od prijedloga takođe je bio i usklađivanje dokumenata za promet roba, zajedno sa dokumentima Evropske Unije. Međutim, to je nešto što treba uraditi u okviru zemalja zapadnog balkana, te će o isto biti govora na nekim narednim sastancima Jadransko- jonske incijative koja će se uskoro desiti u Bariju. Navedenim sastancima će prisustvovati i predstavnici HGK.

Dogovoreno je da timovi i sektori prometa Vanjskotrgovinske komore i iz Hrvatske gospodarske komore budu na stalnoj vezi, kao da se i po potrebi formiraju radni timovi bez posebnog potpisivanja sporazuma o istima jer postojeći sporazum o saradnji između dvije komore podrazumjeva i formiranje istih.