BALKATHON: Prijavi se i RCC će podržati najbolje ideje za razvoj inovativnih digitalnih rješenja

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava da Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) organizuje prvo online takmičenje Zapadnog Balkana pod nazivom Balkathon kako bi se potakla digitalna inovativna i praktična poslovna rješenja.

Cilj ovog regionalnog takmičenja koje se održava putem interneta je da se pomogne građanima i privrednicima Zapadnog Balkana da se oporave od uticaja pandemije virusa COVID-19 koja ih je pogodila u prvom kvartalu 2020. godine, kao i da se poveća njihova otpornost na slične globalne izazove.

Učesnici takmičenja Balkathon imat će priliku da rade sa mentorima koji će im biti dodijeljeni u zavisnosti od teme koju odaberu. Vijeće za regionalnu saradnju će podržati najbolje ideje za razvoj inovativnih digitalnih rješenja sa 10.000 eura.

Balkathon je u potrazi za inovativnim idejama u oblasti pametnog turizma, platforme za digitalno učenje i rješenja za plaćanja putem interneta.

Zašto?
• Rad sektora turizma je zbog virusa COVID-19 u potpunosti obustavljen u prvom kvartalu 2020. godine. Ekonomije se sada bore da ponovo uspostave domaća putovanja kao mjeru koja će pomoći ovoj industriji da preživi. U tom smislu, Balkathon je u potrazi za inovativnim rješenjima koja bi se pozabavila glavnim segmentima turizma na Zapadnom Balkanu kao što su promocija, razvoj i realizacija proizvoda, tumačenje, upravljanje posjetama, vještine i učenje.

• Prema istraživanju Balkan barometar za 2020. samo 30 odsto građana Zapadnog Balkana koristi internet za obrazovanje, a pandemija je natjerala milione da učionice zamjene učenjem od kuće. Zato je Balkathon u potrazi za inovativnim idejama kojima bi se, kroz uspostavljanje namjenske platforme za digitalno učenje, riješila potreba za osnovnim digitalnim vještinama građana.

• Potreba za plaćanjem putem interneta bila je ogromna, ali se u nekim slučajevima kupovina osnovih roba pokazala pravim izazovom. Prema Balkan barometru 2020. 32 odsto građana Zapadnog Balkana je zabrinuto u vezi zloupotrebe ličnih podataka prilikom kupovine na internetu. Balkathon je u potrazi za inovativnim rješenjima koja se mogu primjeniti na plaćanja putem interneta i obezbjediti siguran digitalni identitet, što će potaći veću primjenu ove vrste plaćanja korištenjem sigurnijih instrumenta.

Ko se može prijaviti i do kada?
Svako tek osnovano malo preduzeće, centar za digitalne inovacije, naučno-tehnološki park,  univerzitet, malo ili srednje preduzeće, mladi iz svih ekonomija Zapadnog Balkana koji su zainteresovani za digitalizaciju i pametna rješenja dobrodošli su da se prijave.

Prijave su otvorene do 12. jula 2020. godine, do 12:00 časova po srednjeevropskom vremenu.

Svečanost uručenja nagrada održat će se putem interneta 16. jula 2020. godine.

Balkathon finasira Evropska unija i implementira RCC.

Sve što trebate znati o Balkathonu možete pronaći na https://www.rcc.int/balkathon

Za više informacija kontaktirajte:
Sekretarijat Vijeća regionalnu saradnju
tel: +387 33 561 700; fax: +387 33 561 701
mob: +387 62 345 271
e-mail: press@rcc.int
Internet stranica: www.rcc.int
Twitter.com/rccint, facebook.com/RegionalCooperationCouncil i instagram.com/regionalcooperationcouncil_rcc

Share This