Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještena je od IRU-a o novim uvjetima/mjerama za transport u Rusiji, Italiji i Češkoj.

RUSIJA

Ruski predsjednik najavio je produženje mjera za osiguranje sanitarne i epidemiološke sigurnosti stanovništva u vezi sa širenjem virusa korona i produžio ‘neradni’ period do 11. maja.

Za kretanje bilo koje osobe ili prijevoz u gradu Moskvi ili okolini mora se dobiti posebna digitalna dozvola. Izuzeće je odobreno za međunarodni teretni saobraćaj u okruženju Moskve u bilo koje doba dana, a u gradu Moskvi tokom noći (22: 00-06: 00). Ulazak u grad tokom dnevnih sati (06: 00-22: 00) bit će dozvoljen samo onima koji posjeduju posebnu dozvolu HGV-a (reguliranu Nalogom vlade Moskve od 22. kolovoza 2011. br. 379-PP).

Izvor: ASMAP

ITALIJA

Ministarstvo zdravlja Italije ažuriralo je listu kontakt tačaka za strane vozače koji ulaze u Italiju. Listu možete pogledati ovdje.

Izvor: CONFETRA

ČEŠKA

Vlada Češke je produžila vanredno stanje do 17. maja 2020. godine. U skladu sa navedenim, produžena su i izuzeća od ograničenja vožnje.