Kompanija ArcelorMittal Zenica je 23.09.20230. godine na platou ispred Arene “Husejin Smajlović” organizovala svečanost povodom završetka radova na dva vrlo važna projekta zaštite okoline.
Ovi projekti su podrazumijevali izgradnju drugog hibridnog filtera u pogonu Aglomeracije, te sekundarno otprašivanje na konvektorskoj Čeličani.

Generalni direktor ArcelorMittala Zenica Nikhil Mehta je pred zvanicama istakao zadovoljstvo zbog završetka radova na ovim projektima i istakao da će uveliko smanjiti zagađenost i olakšati lokalnoj zajednici realizacija i ugradnja filtera.

“Na ove projekte smo potrošili više od 20 miliona KM, ali u budućnosti ćemo osigurati da radnici Mittala i građani Zenice imaju bolji okoliš. S toplanom ćemo imati tri završena projekta kojim ćemo, nadam se, ispuniti sve zahtjeve iz okolinske dozvole. Ovo je veliki korak za ArcelorMittal Zenica. Zahvala pripada svim građanima Zenice i institucijama, koji su nam pružili podršku, ali i lokalnim zajednicama. Proizvodnja čelika u Zenici traje već 130 godina i siguran sam da će se nastaviti u budućnosti”, izjavio je Mehta.

Iz kompanije očekuju da će rezultati ugradnje ovih projekata biti vidljivi već ovih dana i da će građani Zenice zajedno sa njima udisati dosta kvalitetniji zrak, te da će se tradicija proizvodnje čelika od 130 godina u gradu Zenici nastaviti i u budućnosti.

Na ceromoniji su prisustvovali, pored rukovodstva i uposlenika kompanije, predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine,  kantonalnih i lokalnih vlasti, kao i kompanija partnera ArcelorMittala.