Apel bh. prijevoznika: Što hitnije riješiti pitanje nelegalnog prijevoza

 

 

Bosanskohercegovačke kompanije koje se bave poslovnom djelatnošću cestovnog prijevoza putnika, već dugi niz godina vode iscrpljujuću bitku za svoju opstojnost, ali i javnog cestovnog prijevoza putnika. Mnogo je faktora koji determinišu ovu oblast bosanskohercegovačke privrede, te imaju direktan uticaj na poslovni rezultat.  Jedan od gorućih problema je i nelegalan prijevoz putnika, odnosno borba protiv svih stranih i domaćih i fizičkih i pravnih lica, koja obavljaju prijevoz u suprotnosti sa zakonskim odredbama, koje regulišu cestovni prijevoz putnika.

S tim u vezi, a na inicijativnu Ministarstva prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, 13. oktobra 2020. godine u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održan je sastanak, kojem su prisustvovali predstavnici: Granične policije BiH, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva saobraćaja i veza RS, Federalne uprave policije, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Republičke uprave za inspekcijske poslove RS i Vanjskotrgovinske komore BiH s ciljem rješavanja problema stranih i domaćih fizičkih i pravnih lica koja obavljaju cestovni prijevoz protivno zakonskim i podzakonskim aktima koji reguliraju ovu oblast.

Pojava nelegalnog prijevoza, i pored konstantnih aktivnosti nadležnih kontrolnih organa, prisutna je već duži period i prijeti potpunom blokadom legalnog prijevoza i krahom velikog broja firmi koje taj prijevoz obavljaju u skladu sa važećim propisima.

Nelegalni prijevoz, kako su istakli sami prijevoznici, predstvanici Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika pri Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine, predstavlja jedan od ključnih problema koje je neophodno hitno riješiti, za što je potrebno da se uključe nadležne institucije i organi na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. Takođe, istaknuto je da javnom cestovnom prijevozu putnika potrebna podrška države kako bi opstao i prebrodio krizu u kojoj se nalazi, a koja nije prouzrokovana lošim rukovođenjem kompanijama, nego neadekvatim zakonskim riješenjima.

S ciljem zaustavljanja ove pojave, kako je istaknuto na sastanku, potrebo je zaustaviti i eliminirati pojavu nelegalnog prijevoza, kako bi se očuvala radna mjesta i zaštitila prava putnika, te je planirana sveobuhvatna akcija koja bi intenzivno trajala od 15. oktobra do 15. novembra ove godine, a u redovnim kontrolama bila bi nastavljena sve do potpunog zaustavljanja i konačnog rješavanja ovog trenutno najvećeg problema u oblasti međunarodnog cestovnog prijevoza putnika i robe. Akciju bi koordiniralo Ministarstvo putem Inspektorata i Sektora prometa, uz punu saradnju sa upravama za inspekcijske poslove entiteta, Brčko distrikta i kantona, kao i nadležnim tijelom Granične policije BiH zaduženim za kontrolu prelaska granice i nadležnim tijelom MUP-a entiteta i Brčko distrikta.

Akciji će predhoditi izrada akcionog plana koji će biti dostavljen svim relevantnim učesnicima, u kome će biti precizni zadaci sa instrukcijom o načinu provođenja kontrola, zakonskim osnovama za utvrđivanje počinjenih prekršaja i preduzimanje odgovarajućih upravnih radnji, te vrstama kaznenih mjera za svaki pojedinačni slučaj.

Također, akciju bi u dijelu upravnog rješavanja, aktivno pratili nadležni sudovi, naročito u djelu mjesne nadležnosi gravitiranja većih graničnih prelaza, što će biti precizno utvrđeno u planu aktivnosti.

Zatim, u sklopu ove akcije, kako je najavljeno na sastanku, Ministarstvo će intenzivirati aktivnosti na izradi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, o čemu će pravovremeno informirati nadležne institucije.

Share This