26th Euroasian Economic Summit, Istanbul – Okončajmo nepovjerenje, gradimo saradnju

Slijedom uspostavljene saradnje i potpisanog sporazuma između Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Marmara Group Fondacije, a na poziv organizatora, predstavnici Komore prisustvovali su 26. Evroazijskom ekonomskom forumu koji je održan u Istanbulu u periodu od 13.-15.3.2023. godine.

Forum pod nazivom „Okončajmo nepovjerenje, gradimo saradnju“ okupio je više od 450 učesnika iz cijelog svijeta koji su tokom dvodnevne konferencije diskutovali o različitim temama fokusirajući se na značaj mira i globalne saradnje, inkluzivni i održivi ekonomski oporavak, narušene lance snabdjevanja, energetsku krizu, prava žena, tehnologije i digitalizaciju u novom svjetskom poretku, klimatske promjene i slično. Forum je takođe bio posvećen stogodišnjici Republike Turske kao moderne, civilizovane, obrazovne države bazirane na demokratskim, sekularnim, socijalnim i zakonskim principima, te je bio u znaku pomena žrtvama nedavnog zemljotresa koji je odnio oko 50 000 ljudskih života i načinio materijalnu štetu u iznosu većem od 100 milijardi dolara. Među učesnicima foruma bili su i predstavnici velikog broja turskih kompanija, slijedom čega su u okviru konferencije predstavnici Komore održali i brojne b2b sastanke.

Globalna svjetska zdravstvena kriza uzrokovana koronavirusom okrenula je naglavačke cijeli svijet, te je rezultirala dubokim promjenama uključujući i sistemske probleme poput klimatskih promjena i povećanja nejednakosti. Kroz veliki broj panela, učesnici foruma govorili su o edukaciji, zdravstvu, trgovini i investicijama, digitalnoj ekonomiji, borbi protiv korupcije, zapošljavanju, kulturi, turizmu, poljoprivredi, eliminisanju globalnih izazova, a sve u cilju pronalska načina da se adekvatno odgovori na neke buduće ekonomske šokove, kao i da se promoviše opšte dobro. Kako je istaknuto, jedino se zajedničkim zalaganjem svih za mir i stabilnost može doći do rješenja ne samo ekonomskih i finansijskih problema nego i izbjegličke krize, geopolitičkih tenzija, regionalnih konflikata, a koji su između ostalog neki od izvora nestabilnosti koja prijeti globalnoj ekonomiji.

Dopredsjednik Vuković bio je jedan od govornika prvog dana konferencije, te je govorio na temu digitalizacije, vještačke inteligencije i novog svjetskog poretka.

Obrađena tematika izazvala je veliki interes slijedom čega su u dva navrata održani bilateralni sastanci sa predstavnicima kompanije Kelony, sa sjedištem u Francuskoj, a koja je prva svjetska agencija za ocjenjivanje rizika. Kompanija je priznata na tržištu i ista ljudima, vladama i kompanijama pruža strateške informacije i alate koji su im potrebni za njihovu zaštitu i razvoj. To je jedina Deep Math kompanija zasnovana na novoj nauci o riziku, koja pruža jasnoću i razumijevanje u vrijeme neprekidne revolucije i rastuće neizvjesnosti. Ključna inovacija kompanije zasniva se na prvoj upotrebi postprobabilističkih tehnika koje eliminacijom varijable vjerovatnoće pružaju precizno mjerenje rizika i postizanje veće prevencije, a time i najbolje moguće zaštite.

Kako je i navedeno, dopredsjednik Vuković održao je bilateralne sastanke i sa drugim kompanijama među kojima je i kompanija Ahmet Ipek koja se bavi preradom mesa. Kompanija je počela sa maloprodajom, a sada je dostigla proizvodni kapacitet izražen u tonama. Time je postigla zasluženu reputaciju i značajan tržišni udio u Turskoj. Uz sve veću potražnju u Turskoj, kompanija je zainteresovana za uvoz mesa iz BiH. Među prvima je kompanijama koje imaju tzv. “integrisane  objekte za tov” u Turskoj. Ahmet İpek Sucuk osnovan je u Afyonu i postao je jedna od vodećih kompanija u sektoru proizvodnje kobasica u Turskoj, te je za kratko vrijeme postala lider kakav zaslužuje u svom sektoru. U sastavu kompanije je novi pogon za preradu mesa i proizvodni pogon sa najsavremenijim mašinama i opremom u skladu sa standardima čistoće i higijene EU, sa zatvorenom površinom od 10.000 m2. Među vodećim je kompanijama u ovom sektoru u Turskoj sa kapacitetom za klanje stoke i iskusnim i stručnim osobljem koje radi u ovim objektima sa dnevnim kapacitetom od više od 40 tona prerađenog mesa.

Održan je sastanak i sa predstavnicima kompanije OMEGA Cafarest Academy, koja se bavi namjenskom industrijom, zastupljena na gotovo svim svjetskim tržištima i koja je posebno zainteresovana za uvoz municije iz BiH. Kompanija je takođe izrazila spremnost investiranja u Bosni Hercegovini, te je već imala određenih kontakata i razgovora kada je upitanju pokretanje proizvodnje.

Među kompanijama učesnicima foruma bili su i uzgajivači maslina i proizvođači vrhunskog ulja, ali i drugih proizvoda baziranih na maslinovom ulju. Održani susastanci sa dvije takve kompanije, Gurmeko i Sofiden. Kompanije su izrazile želju izlagati na predstojećem sajmu u Mostaru, a spremne su posjetiti partnerske kompanije u Bosni i Hercegovini, ali i organizovati posjetu bosanskohercegovačkih kompanija Turskoj s ciljem upoznavanja , razmjene dobre prakse i u konačnici uspostavljanja poslovne saradnje.

Pored pojedinačnih kompanija, dopredsjedniku je predstavljeno Udruženje industrijalaca ÇAĞSİA čije se kompanije članice zalažu za savremeni pogled na svijet, te sa kvalitetnim menadžerskim timovima nastoje osigurati solidarnost malih i srednjih poduzeća. Zalažu se za iznalaženje rješenja problema, više komunikacije, više komercijalnih odnosa, više projekata i jačanje odnosa sa nevladinim organizacijama. Udruženje ima značajnu ulogu u razvoju malih i srednjih preduzeća, blisko sarađuje s razvojnim agencijama, u partnerskom je odnosu sa institucijama vlasti, a u saradnji sa Univerzitetima aktivno učestvuju u organizaciji seminara, konferencija itd.

U okviru radne posjete Republici Turskoj, zamjenici generalnog sekretara VTK/STK BiH Mirko Bošković i Momčilo Komljenović, posjetili su Predstavništvo Komore u Istanbulu, te su zajedno sa šefom Ureda Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u Istanbulu Tarikom Šahmanom posjetili kompaniju Kestat u Bursi, koja se bavi otkupom i preradom šumskih plodova. Tokom sastanka, generalni direktor kompanije, g-din. Irfan Aydin iznio je podatak da je kompanija Kestat u 2022. godini iz Bosne i Hercegovine uvezla 300 tona proizvoda, prvenstveno kestena ali i maline i borovnice. Kako je istakao, plan im je podići ogledno polje kestena na prostoru Unsko-sanskog kantona koje bi se prostiralo na 8 hektara. Posebno je zanimljivo istaći da se kesten iz Velike Kladuše prerađen u Turskoj dalje izvozi u Portugal.

Obzirom da je 26.Evroazijskom ekonomskom forumu prisustvovao i prvi zamjenik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara, predstavnici Komore iskoristili su priliku održati sastanak sa prisutnom delegacijom, te je dogovoreno da Parlamentarna skupština organizuje delegaciju koja će posjetiti Komoru s ciljem upoznavanja sa aktivnostima i ulogom Komore, te definisanje prilika za saradnju i dalje zajedničko djelovanje.

Predsjedništvo Marmara Group Fondacije izrazilo je zahvalnost na prisustvu i aktivnom angažmanu predstavnika Komore, te su najavili posjetu Bosni i Hercegovini.