16. septembar, Međunarodni dan očuvanja ozonskog omotača

 

 

Međunarodni dan očuvanja ozonskog omotača koji se proslavlja 16. septembra, ove godine je u znaku 35. godišnjice Montrealskog protokola zahvaljujući kom  je spriječena velika zdravstvena katastrofa zbog ultraljubičastog zračenja koje se izlijevalo kroz ogromnu rupu u ozonskom omotaču.

Kako je istakao generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres,Montrealski protokol je snažan primjer multilateralizma na djelu. Uz brojne probleme s kojima se svijet suočava – od sukoba do rastućeg siromaštva, produbljivanja nejednakosti i klimatske vanredne situacije – to je podsjetnik da možemo uspjeti u zajedničkom radu za opšte dobro. Montrealski protokol je uspješan jer, kada je nauka otkrila prijetnju s kojom se suočio cijeli svijet, vlade i njihovi partneri su usvojili globalni ekološki sporazum koji je univerzalno ratifikovan i odlučno implementiran.

Zaključak je da se samo odražavanjem saradnje i brzog djelovanja Montrealskog protokola na drugim mjestima može zaustaviti zagađenje  koje opasno zagrijava svijet.

Poruka generalnog sekretara Ujedinjenih nacija povodom obilježavanja Međunarodnog dana očuvanja ozonskog omotača