100 Najvećih u BiH i regionu i konferencija Liders of the Future u etno selu Herceg

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hecegovine već dugi niz godina podržava projekat 100 Najvećih u BiH i regionu. Ovogodišnja gala svečanost dodjele priznanja najuspješnijim kompanijama, koju organizuju Poslovne novine d.o.o. Sarajevo, bonitetna agencija LRC BIS i LRC Inkasso, članice LRC Group, uz suorganizaciju Komore, održana je u međugorskom etno selu Herceg. 21. i 22.09.2022. godine.

Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnje izdanje manifestacije “100 Najvećih u BiH i regionu”i gala svečanost koja se tim povodom organizuje, upotpunjeno je konferencijom “Liders of the future” koja je okupila inspirativne, proaktivne i sposobne pojedince – lidere iz biznisa, politike i društva, kako bi podijelili ideje i učili jedni od drugih. Jedan od panelista konferencije čije su ključne teme bile liderstvo u vremenima nestabilnosti, ekonomija i inflacija, regionalni potencijal, elektromobilnost, turizam, investicije i izvoz, bio je i predsjednik Komore Zdravko Marinković.

Osvrćući se na period pandemije koronavirusa, predsjednik Marinković je istakao da su bosanskohercegovačke kompanije, ali i cijeli svijet, bile zatečene, te da su se snalazile kako su umjele, ali i zahvaljujući menadžmentu koji se uspješno prilagođavao novonastaloj situaciji. Kada je u pitanju liderstvo u vremenima nestabilnosti, predsjednik Marinković je podsjetio da je  u navedenom periodu Spoljnotrgovinska komora dala značajan doprinos da se, koliko je to bilo moguće, iznađe način za prevazilaženje velikih problema, te je tako i formiran krizni štab koji je 24 časa, sedam dana u sedmici, u kontinuitetu tri mjeseca, prikupljao informacije sa terena, proveravao ih,  pravio analize, obavještavao, aktivno učestvovao u iznalaženju rješenja i bio na usluzi privrednicima onda kada je sve stalo. Kako je naglasio, jenjavanjem pandemije uslijedio je i oporavak, tako da se 2021. godina završila relativno dobro.

Pored predsjednika Marinkovića učesnik panela bio je i Igor Kronja, savjetnik predsjednika Privredne komore Republike Srbije, koji je u fokus svoga izlaganja stavio modele razvijanja viših oblika saradnje, udruživanje snaga i realiziranje zajedničkih infrastrukturnih projekata, bez čega se ne može ozbiljnije govoriti o unapređenju poslovne klime svake zemlje i regiona u cjelini, a sve sa konačnim ciljem – jačanja vlastitih kapaciteta, povećanog izvoza i privlačenja investitora. Panelisti su bili i Petar Ćorluka, vlasnik i predsjednik Uprave Proizvodno-distributivne firme Violeta d.o.o. Grude i Lasta d.o.o. Čapljina; Snježana Köpruner, generalna direktorica GS Tvornica mašina Travnik, te Branimir Muidža,  regionalni i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i Heildberg Grupacije u BiH i Hrvatskoj.

Kada su u pitanju dobitnici priznanja, u kategoriji velikih kompanija prema ostvarenom prihodu u Bosni i Hercegovini neprikosnoveni lider i ove godine je Bingo d.o.o. Tuzla. Ovu poziciju je zaslužio ostvarivši 1.385.014.783 KM prihoda u prošloj godini.

Vodeći izvoznik je zenička kompanija ArcelorMittal sa ukupnim izvozom sirovog željeza, čelika i ferolegura u vrijednosti 546.668.580 maraka. Ova kompanija već godinama drži prvo mjesto među bh. izvoznicima, a zauzeli su i prvo mjesto po dobiti koja je iznosila 199.135.067 KM.

Prvi u kategoriji srednjih preduzeća po ostvarenom prihodu je Interenergo d.o.o. Sarajevo, preduzeće za trgovinu električnom energijom sa prihodom od 151.403.457 maraka u 2021. godini. Prvi u istoj kategoriji, ali po ostvarenom izvozu je Frimeco d.o.o. Ilijaš, preduzeće za proizvodnju hemijskih proizvoda sa ostvarenih 51.403.212 maraka izvoza. Preduzeće za računalno programiranje Glasfaser Connect na prvom je mjestu u kategoriji srednjih preduzeća po ostvarenoj dobiti, koja u njihovom slučaju iznosi sjajnih 17.914.074 maraka.

Najveći prihod u kategoriji malih preduzeća ostvario je Agragold d.o.o. Brčko Distrikt; najveću dobit RŽR Ljubija; a CROA d.o.o. Vitez je na prvom mjestu po ostvarenom izvozu u 2021. godini.

Vrijedno je napomenuti da je Ministarstvo privrede najrazvijenijeg kantona u Federaciji BiH, Kantona Sarajevo, prepoznalo značaj okupljanja najboljih među najboljima i podržalo manifestaciju kao strateški partner.

Uvijek sa najboljima je i kompanija EuroExpress brza pošta, koja je ekskluzivni partner projekta već sedmu godinu zaredom. Oficijelno vozilo projekta je Porsche BH.
Tokom večeri uručena su priznanja i najboljima u preko 40 djelatnosti po ostvarenom prihodu.
Tradicionalno je na samom kraju večeri dodijeljeno jedinstveno priznanje, Pečat 100 najvećih, i to kompaniji GS – Tvornica mašina Travnik d.o.o Podsjećamo da se navedeno priznanje dodjeljuje samo jednoj kompaniji i to onoj koja je na svim poljima uvećala rezultate poslovanja, a istovremeno se iskazala na polju kojem bi trebale težiti sve kompanije i pojedinci – polju društvene odgovornosti.

GS – Tvornica mašina Travnik proizvodi dijelove visokosofisticirane opreme za proizvodnju za evropske proizvođače, na najmodernijim strojevima za obradu metala. Izvoz su povećali za 46, prihod za 44, a dobit za 31 posto u 2021. godini u odnosu na prethodnu.

Sjajne poslovne priče, impresivni brojevi, brojni projekti, kako oni u fazi realizacije, tako i oni u fazi planiranja, dokaz su da BiH ima sposobne poslovne ljude koji mogu, uz podršku države i institucija, generirati njen istinski napredak dostojan najboljih, te da slogan jedne velike kompanije „Nebo je granica“ može biti i bosanskohercegovačka realnost.

 

Share This